Društvo

NIKŠIĆKI UGOSTITELJI: Naši skromi resursi odavno su iscrpljeni

Autor Ana Božović Izvor Onogošt

Nikšićki ugostitelji pozvali su Opštinu Nikšić, Ministarstvo ekonomije i razvoja CG da im pomognu, jer korona zemljotres, koji je, kako navode, urušio njihove firme i poslovanje, nanio je nemjerljivu finansijsku štetu, koju nijesu u mogućnosti da prevaziđu samostalno

Izvor: MONDO

To je saopšteno nakon jučerašnjeg zajedničkog sastanka na kojem je prisustvovalo oko 20 nikšićkih ugostitelja, gdje je donesena odluka da osnuju Udruženje ugostitelja pozivajući ostale da se priključe u zajedničkom djelovanju, prenosi portal Onogošt.

Sa sastanka su poručili da su imali maksimum razumijevanja i strpljenja nadajući se povoljnijoj situaciji, ali su njihovi “skromni resursi već odavno iscrpljeni”.

Preciziraju da su protestom u ponedjeljak imali namjeru da ukažu na aktuelne probleme u kojima se kao vrlo značajna privredna djelatnost u gradu i cjelokupnoj državi nalaze već šest mjeseci, kao i na mnoštvo nejasnoća i nelogičnosti u postupanju nadležnih organa za sve vrijeme od početka pandemije pa do danas.

 Pošto su se u posljednjih nekoliko dana, kako dodaju, pojavile brojne implikacije i neutemeljene optužbe na njihov račun, u smislu neodgovornosti kao i „doprinos“ u pogoršanju zdravstvene situacije u zemlji, obratili su se javnosti zajedničkom izjavom.

“Jednoglasno se ograđujemo od bilo kakve namjere kao i same pomisli da na bilo koji način otežavamo već dovoljno tešku situaciju. Jer, kao i svaki normalni čovjek, smatramo da je život i zdravlje naših sugrađana najveći kapital, što smo i pokazali u prethodnom periodu maksimalno poštujući sve mjere i preporuke koje su tražene od nas, što se može posvjedočiti vrlo čestim inspekcijskim kontrolama u našim lokalima koje su prošle bez ikakvih sankcija”, kazao je Ratko Janjić ispred ugostitelja nakon sastanka.

“Imajući u vidu mjere koje se odnose na ugostiteljstvo, duboko zabrinuti i uvjereni da i posle ovoga perioda od 14 dana nećemo biti u mogućnosti da počnemo sa obavljanjem djelatnosti, iz razloga što ne vidimo nikakvu finansijsku svrhu niti likvidnost takvog načina poslovanja u Opštini Nikšić kojoj plaćamo najskuplju cijenu zakupa terase po 1 metru kvadratnom, najkraćem dozvoljenom radnom vremenu do 23h, turističkoj sezoni koju je Opština proračunala da traje od 1. maja do 1. oktobra, limitatorima buke koji ne dozvoljavaju održavanje događaja, taksi za pristup komercijalnim putevima, članstvu u Turističkoj organizaciji od koje nema koristi. Od državnih organa nikad nijesmo tražilu nikakvu pomoć iako svi zajedno nosimo jedan veliki teret čuvanja socijalnog mira i zapošljavamo veliki broj ljudi. Prvi put kad smo zatražili samo razumjevanje za našu situaciju dobili smo jedno veliko ništa. Pozivamo NKT da sudbina naših firmi, radnika i svih povezanih lica i djelatnosti nije na on/off dugme svakih 14 dana, da dobro razmisle o socijalnom miru u gradu pod Trebjesom “, poručio je Janjić.