Društvo

Kavarić: Situacija nije alaramantna, SPREMNI SMO ZA NAJTEŽE SCENARIJE

Autor Ana Božović Izvor RTCG

Direktor Doma zdravlja Nebojša Kavarić kazao je da situacija sa koronavirusom u Crnoj Gori nije alarmantna, te da je zdravstveni sistem spreman za najteže okolnosti.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

"Ima nas oko 8.500 zdravstvenih radnika, imamo spremne odgovore, zato i postojimo", rekao je Kavarić gostujući u Jutarnjem programu na RTCG-u.

On je rekao da se ponašanje građana popravlja, da više poštuju mjere što je uticalo na pad broja oboljelih prethodnih dana od devet do 30 odsto.

Fotografija kao motiv

Fotogrfija koju je juče objavio Kavarić na svom Fejbuk profilu, a koja oslikava težinu posla koju sada nose zdravstveni radnici izazvala je veliku javnosti. Cilj je i bio, kaže Kavarić, da fotografija naiđe na podršku i ostavi trag. "To je sada jako važno svima, u fokusu je isključivo da se što bolje izborimo sa situacijom sa koronavirusom, da motivišemo građane da svi zajedno sagledamo svjetlo u tunelu koji se trenutno zove kovid 19", rekao je Kavarić.

Istakao je da svi domovi zdravlja u Crnoj Gori funkcionišu normalno, te da stižu da pruže uslugu svima kojima je potrebna.

"Dom zdravlja ne može da stavlja kriterijume ko može da se javlja. Svi građani dobiju uslugu, budu kontaktirani, dobiju savjete sl. 18 domova zdravlja u bliskoj je saradnji sa Kliničpkim centrom KCCG i kovid bolnicama. Postoji funcionalna integracija, svaki zdravstveni radnik zna svoju ulogu i predstojeće zadatke. Spremni smo za najteže scenarije", naglasio je Kavarić.

Komentarišući nezadovoljstvo podgoričkih ugostitelja zbog novih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti kojima je njihov rad dozvoljen do 22 sata, a za sto može biti najviše dvoje osobe, Kavarić kaže da privrednici treba dobro da razmisle i u dogovoru sa nadležnima nađu odgovarajuća rješenja.

"Moramo primjereno, argumentovano obrazlagati i apelovati na sve građane, insititucije, udruženja, da sopstvenim djelovanjem doprinesu očuvanju zdravlja i života građana, a u isto vrijeme sačuvamo ekonomsku bit. Nadam se da će i predstavnici eminentnih privrednika, kakvi su ugostitelji, sagledati sve obaveze i izazove bilo kakvog ponašanja koje može dovesti u opasnost zdravlje i život bilo kog pojedinca. Siguran sam da će kao ozbiljni privrednici naći zajednički jezik u tumačenju mjera koje odgovorni donose i preporučuju. Znamo da je vrijeme takvo da struka i nauka moraju biti podržani u cilju očuvanja života građana", naglasio je on.

Komentarišući početak školske godine 1. oktobra, Kavarić je rekao da u fokusu nije organizacija nastave, već očuvanje zdravlja djece.

"Kao pedijatar u komikaciji sam sa roditeljima i stručnim autoritetima. Vrlo smo involvirani i upoznati sa situacijiam u svim zemljama EU, dileme su svuda slične. Svaka mjera zavisi od ponašanja. Ovo vrijeme koje je utjeralo djecu unutra nosi određen rizik. Spremni smo za eventualno povećan broj djece sa tegobama, ali iskustva pokazuju da ne očekujemo toliki broj koji bi bio izazov zdravstveni sistem", rekao je Kavarić.