Društvo

Drljević i Popa: Crna Gora će imati punu PODRŠKU EU

Autor Ana Božović Izvor MINA

Crna Gora će i u predstojećim fazama integracije u Evropsku uniju (EU) imati punu podršku Brisela i država članica, ocijenjeno je na sastanku glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića i novoimenovane šefice Delegacije EU u Podgorici, Oane Kristine Pope.

Izvor: Uprava policije Crne Gore

Oko 7,5 hiljada crnogorskih prvaka od četvrtka će, pored standardnih, imati na raspolaganju i digitalne udžbenike, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Navodi se da je Drljević uvjeren da će Izvještaj Evropske komisije, čije se objavljivanje očekuje 6. oktobra, pružiti smjernice za dalji rad, ali i prepoznati i objektivno vrednovati dosadašnje rezultate.

„Otvaranje i posljednjeg pregovaračkog poglavlja za nas je bio pozitivan signal i ohrabrenje da nastavimo intenzivnijim tempom ka zatvaranju poglavlja. Ovo je proces koji zahtijeva neprekidan rad svih društvenih aktera", kazao je Drljević.

On smatra da vladavina prava mora ostati u fokusu rada pregovaračke strukture, jer će, naročito u ovoj fazi pregovora, napredak u poglavljima 23 i 24 usloviti sveukupnu dinamiku pregovora.

Popa je, kako se navodi, naglasila podršku koju će EU nastaviti da pruža Crnoj Gori i istakla da samo zajednički rad, na temelju evropskih vrijednosti, može donijeti dodatni napredak i otvoriti mogućnosti za prosperitet i kvalitetniji život crnogorskih građana.

Popa je podsjetila na kontinuirani angažman EU kao najvećeg donatora, investitora i trgovinskog partnera, što je potvrđeno kroz značajnu pomoć koja je pružena Crnoj Gori u vrijeme epidemije korona virusa.

Sagovornici su kazali da očekuju da će i nova Vlada sa istom posvećenošću nastaviti da ispunjava reformske aktivnosti i obaveze iz procesa pristupanja EU.

"Tako bi Crna Gora i dalje bila prepoznata kao predvodnik procesa u regionu i važan faktor stabilnosti, kako zbog rezultata postignutih u pregovaračkom procesu, tako i odsustva otvorenih pitanja sa susjedima", navodi se u saopštenju.

Tagovi

EU