Društvo

MUGOŠA: NEKA SMO DOSADNI, poštujte mjere! Ako bude novih sankcija POČEĆEMO OD KAFIĆA

Autor Gordana Bojanić

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša zamolio je građane da poštuju mjere koje su na snazi kako bi se zaustavila lokalna transmisija korona virusa.

Izvor: PR Centar/Đorđe Cmiljanić

"Imali smo na ulicama preko 100.000 ljudi, koji nisu nosili masku, pjevali su...Nismo čuvali sebe, ni druge. Sada se infekcija širi, to nam pokazuju rezultati. Imamo visoku lokalnu transmisiju, moramo je staviti pod kontrolu", rekao je Mugoša.

On je kazao da je pročitao negdje da su dosadni ponavljajući priču o mjerama.

"Neka smo dosadni, samo neka se završi ovo. Da izbjegnemo zaključavanje, a to niko ne želi, a jednostavno je to spriječiti, samo treba poštovati mjere. Inspekcije treba da rade svoj posao, poslodavci da vode računa da se mjere poštuju u svim ustanovama, posebno u ugostiteljskim objektima jer je tamo i najveći rizik. Ako budemo morali da donosimo nove mjere prvo ćemo ograničiti rad kafića", kazao je Mugoša i zamolio sve da poštuju mjere pogotovo, kako je kazao, pred početak školske godine.

Mugoša je zamolio medije da podrže mjere.

"Ne morate da podržite nas, ali podržite mjere".

Direktor Urgentnog centra KCCG i šef Kriznog medicinskog štaba Nermin Abdić istakao je da u KCCG se trenutno liječi 44 pacijenta, 19 na Infektivnoj klinici, svi su stabilni.

"11 pacijenata je životno ugroženo, a pet je na nekom od modaliteta mehaničke ventilacije. Imamo i jedno dijete 2004. godište u pratnji roditelja koje je stabilnih parametara.U Opštoj bolnici u Baru je 21 kovid pacijent, od kojih su četiri u intenzivnoj jedinici, jedan je na respiratoru, a dva na neinvazivnom modu ventilacije.U Beranama su 63 pacijenta, od kojih je 10 u teškom stanju. U nikšićkoj Opštoj bolnici je 70 pacijenata, 20 je na opservaciji, i oni čekaju prijem. Od toga broja su četvoro djece, godišta 2009, 2010, 2019. i 2020. godište, i ova djeca su stabilnog stanja. Sa težom kliničkom slikom je 10 pacijenata i na respiratoru dva pacijenta. U Specijalnoj bolnici u Brezoviku je 56 pacijenata koji su stabilno", kazao je Abdić.

Mugoša je kazao da je stopa obolijevanja veća na sjeveru, da ljudi kriju da su bolesni, javljaju se kasno, što otežava liječenje.

"Mnogi ne žele ni kontakte da prijave, neki od njih su i bolesni, pa ostaju kući. Na sjeveru imamo opterećenost i sa drugim bolestima koje kad se poklope sa korona virusom dovode do težih slučajeva i smrtnih ishoda", kazao je Mugoša.

Govoreći o inspekcijama, Mugoša je rekao da te službe nisu kažnjavale, već upozoravale, što se pokazalo kao loše riješenje.

"Nisu htjeli da kažnjavaju pogotovo pred izbore, da ne bi bilo da zloupotrebljavaju svoj položaj. Opominjali su, ali to kod našeg naroda nije dovoljno, sada moraju da kažnjavaju, da pokažu da moraju da se poštuju mjere", kazao je Mugoša.

Kada je riječ o zaključavanju gradova, Mugoša je kazao da to ima drastične posledice pogotovo na male sisteme, kakav je Crna Gora.

"To može da dovede do novih nevolja, mi insistiramo sada na poštovanju ovih tako jednostavnih mjera. Tvrdim, 20 dana, ako svi nose maske, drže distancu..mi ćemo ovo svesti na 10- 20 slučajeva dnevno. Zar je to tako teško?", zapitao se Mugoša.

Abdić je saopštio da stanje u beraskoj bolnici nije alarmantno.

"Jedan dio pacijenata se liječi kod kuće, ali se redovno prate od strane kovid centara. Ljekari procjenjuju ko je za hospitalizaciju, a ko za kućno liječenje. Juče je u KCCG primljena mlada osoba koja se tek posle 12 dana javila ljekaru, liječila se sama kod kuće, nikome se nije javljala, sada je primljena na bolničko liječenje", kazao je Abdić.

Mugoša je pozvao sve koji imaju simptome da se jave ljekarima.

On je kazao da inspekcije vrše kontrole, ali da ih ne može biti onoliko koliko ima neodgovornih pojedinaca.

"Uspjeh u prvom talasu zaviso je i od onoga spiska imena koji smo objavili. Sada nema objavljivanja imena, pogotovo ne bolesnih ljudi. Ako bolesni i izađe napolje, ako nosi masku neće ugroziti druge, ali mi se ne možemo oslanjati na njihovu savjest. Na ovoliko zaraženih nije moguće svakoga iskontrolisati, možemo samo da molimo da se poštuju mjere. Ovakvi izazovi se mogu riješiti samo organizovanjem cijele zajednice, zato pominjem poslodavce i državne i privatne, da zahtijevaju maske, da bi mogli da rade. Vlasnici ugostiteljskih objekata da insisitiraju da gosti poštuju mjere, to nije teško napraviti, da bi sačuvali posao, da bi se radilo. Ne znam zašto je ovo tako teško", kazao je Mugoša.