Društvo

Počela sa radom novoopremljena Carinska laboratorija za ANALIZU NAFTE I NAFTNIH DERIVATA

Autor Ana Božović

Uprava carina je uspješno okončala projekat koji predstavlja prvi korak ka modernizaciji Carinske laboratorije, saopštili su.

Izvor: Uprava carina Crne Gore

Kao jedna od korisnica sektorske budžetske podrške EU (IPA SBS IBM 2015), u okviru Projekta “Podrška Strategiji integrisanog upravljanja granicom”, realizovala je nabavku opreme za Carinsku laboratoriju za analizu mineralnih ulja i naftnih derivata.

“Ovim je postignut značajan iskorak u dostizanju evropskih standarda u carinskoj oblasti u okviru Pregovaračkog poglavlja 29 “Carinska unija”. Uprava carina veoma cijeni podršku koju EU u kontinuitetu pruža carinskoj službi, kako u razvoju carinske laboratorije, tako i u jačanju kapaciteta u drugim oblastima carinskog djelovanja”, navode iz Uprave carina.

“Nova, savremeno opremljena laboratorija, omogućava profesionalno obavljanje fizičko-hemijskih analiza visokorizične akcizne robe i davanje stručnih mišljenja o svrstavanju navedene vrste proizvoda u Carinsku tarifu, te time obezbjeđuje pravilan obračun carinskih dažbina i implementaciju trgovinske politike. Takođe, Carinska laboratorija svojim radom značajno unapređuje borbu protiv sive ekonomije podrškom u sprječavanju nezakonitog prometa roba, prevara ili nedozvoljenog tržišnog ponašanja”, dodaju.

Kako su kazali, pored najsavremenije opreme za analizu mineralnih ulja i naftnih derivata koja je instalirana u Carinskoj laboratoriji, Uprava carina posjeduje i nove „mobilne analizatore za goriva“ kojim će se na terenu vršiti brze analize nafte i naftnih derivata.

Tagovi