Društvo

UPOZORENJE DIREKTORATA ZA VANREDNE SITUACIJE: Ne palite vatru na otvorenom!

Autor Gordana Bojanić Izvor MINA

Direktorat za vanredne situacije upozorio je da se tokom naredna dva dana očekuje jak vjetar u centralnim i južnim predjelima Crne Gore, što će, zajedno sa visokim temperaturama, usloviti vrlo visok indeks opasnosti od požara.

Izvor: MONDO

Iz Direktorata su apelovali na građane da pokažu visok stepen odgovornosti u odnosu na najavljenu situaciju i da poštuju mjere i naredbe nadležnih organa o zabrani loženja vatre na otvorenom prostoru.

“Na osnovu informacije Zavoda za hidrometeorologu i seizmologiju, u petak, i tokom noći u petak na subotu i u subotu prije podne, očekuje se jak vjetar u centralnim i južnim predjelima Crne Gore”, navodi se u saopštenju Direktorata.

Ta situacija će, kako su naveli, zajedno sa visokim temperaturama usloviti vrlo visok indeks opasnosti od požara, posebno u centralnim i južnim predjelima, prvenstveno na širem području Podgorice i Danilovgrada i na primorju.

“U tom kontekstu, svi subjekti u sistemu zaštite i spašavanja preduzeće sve neophodne preventivne mjere i radnje kako bi se rizik od požara za naredni period sveo na minimum”, kaže se u saopštenju.

Iz Direktorata su kazali da će, zajedno sa ostalim subjektima sistema zaštite i spašavanja, pratiti situaciju na terenu i biti spremni da, u skladu sa raspoloživim materijalno-tehničkim kapacitetima pravovremeno i efikasno reaguju.

“Uz napomenu da će, s obzirom na predviđenu meteorološku situaciju, sve do 25. septembra biti prisutan rizik od nastanka požara”, dodaje se u saopštenju.

Iz Direktorata su kazali da je u periodu od nedjelje do petka, kada je iz Zavoda za hidrometeorologu i seizmologiju takođe najavljen toplotni talas sa pojačanim rizikom od požara, u centralnom i primorskom dijelu bilo 73 požara na otvorenom prostoru.

Prema njihovim riječima, avioni za gašenje požara Ministarstva unutrašnjih poslova napravili su 54 leta u ukupnom trajanju od 24 sata i 15 minuta.

“Prema informacijama opštinskih službi zaštite i spašavanja, pričinjena je minimalna materijalna šteta, jer je uglavnom gorjela trava i nisko rastinje, sa izuzetkom dijela maslinjaka u Ulcinju”, kaže se u saopštenju.