Društvo

EVO KAD ĆE KRAJ KORONE U CRNOJ GORI: Profesor KOČOVIĆ zna tačan datum!

Autor Maja Gašić Izvor mondo.rs

Pročitajte kako je izračunao i u kakvoj situaciji druge zemlje regiona..

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Profesor Petar Kočović svakog dana objavljuje opštu mapu Evrope, na kojoj prikazuje kada će se određeni talas epidemije korona virusa, u kojem se nalazi neka zemlja, završiti. Prema njegovim procjenama, kraj epidemije prvo će se dogoditi u Srbiji, zatim u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, dok će neke zemlje morati da sačekaju još godinu ili više.

Predviđanja kraja epidemije dobija uz pomoć takozvane Gausove krive.

"Na opštoj mapi Evrope koju objavljujem svaki dan - uz svaku državu stoji datum. To je kraj završetka datog talasa. Ali, za par zemalja (u određenom kratkom vremenskom periodu) kao što je Turska na primjer, u pretodnih par dana Gausov model ne računa završetak, pa sam ostavio poslednju promjenu", objašnjava profesor.

Prema njegovim procjenama, drugi talas epidemije u Crnoj Gori će se završiti 5. novembra.

Što se tiče regiona, Srbiji će završiti sa epidemijom najranije -  13. septembra, a BiH 9. oktobra.

Sa druge strane, Hrvatska će završetak drugog talasa dočekati 26. januara 2021, Slovenija 13. avgusta 2022, a Rumunija 21. decembra 2021.

Ono što posebno zabrinjava jeste procjena da će se drugi talas u Mađarskoj završiti tek 13. novembra 2095, a u Turskoj 6. februara 2145. Profesor napominje da su svi ovi datumi okvirni.

"Za par dana će se stanje promijeniti, pa će biti novi datumi. Bilo kako bilo - sve je ovo okvirno, naročito ako su datumi daleko od današnjeg dana, kao što je u slučaju Mađarske i Turske", objašnjava Kočović.

Kako je istakao ranije, zemlje u regionu su uglavnom u drugom talasu pandemije, izuzev Rumunije, Bugarske i Sjeverne Makedonije, koje su i dalje u prvom talasu epidemije.

Prema njegovim procjenama, Rumunija će iz prvog talasa izaći 21. decembra 2021, Bugarska - 10. decembra ove godine, a Sjeverna Makedonija - 4. decembra.

Šta je Gausova kriva?

Riječ je o jedinstvenom matematičkom modelu u svijetu za praćenje pandemije korona virusa. Kako profesor Kočović objašnjava, on ima 5 modela za praćenje epidemije, ali je Gausova kriva najpoznatija. "Za Gausovu krivu su potrebni samo podaci o zaraženim pacijentima na dnevnom nivou. Ova tehnologija prilično pouzdano računa - upotrebiću pojam predviđa, kraj ciklusa, kao i vrhove...", navodi.

 "Rumunija, Bugarska i Sjeverna Makedonija su još u prvom talasu jer je njihovo stanovništvo "nedisciplinovano" kada je u pitanju borba protiv Covid-19", ističe Kočović.

Slično je bilo i u Bugarskoj, s dodatkom demonstacija u Sofiji, koje traju dva mjeseca.

"Ako se ne varam, u junu su bile demonstracije u Bukureštu i eto širenja prvog talasa po cijeloj zemlji."

Profesor na kraju objašnjava zašto se kraj talasa za neke zemlje predviđa za nekoliko desetina godina.

"U Mađarskoj i Turskoj se iz dana u dan povećava broj zaraženih i to je razlog zašto je datum tako dalek. Ali, vrlo brzo će se približiti današnjem datumu - kada broj zaraženih drastično padne", zaključuje na kraju razgovora.