Društvo

Katnić NE PLANIRA da podnese ostavku, OČEKUJE TRINAESTOJULSKU NAGRADU

Autor Ana Božović Izvor Dan

Glavni specijalni tužilac za organozovani kriminal Milivoje Katnić saopštio je da se neće povući sa te funkcije.

Izvor: MONDO/Vedran Ilić

On je, odgovarajući na poziv lidera buduće vladajuće koalicije, u izjavi za Dan kazao da ne namjerava da se povuče i da postignuti rezultati dovoljno govore u prilog njegovom stavu.

Ranije su čelnici Građanskog pokreta URA, te koalicija "Za budućnost Crne Gore" i "Mir je naša nacija", Drian Abazović, Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić javno pozvali vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića, te Milivoja Katnića da se povuku sa funkcija i na taj način novoj vlasti omoguće nesmetanu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Umjesto ostavke, Katnić, kako je rekao, zaslužuje nagradu.

"Očekujem iduće godine da zbog svog doprinisa u borbi protiv organizovanog kriminala dobijem Trinaestojulsku nagradu. Ne znam zašto bih se povlačio", odgovorio je Katnić.

Podsjećamo, Tužilački savjet bira glavnog specijalnog tužioca i specijalne tužioce na osnovu javnog oglasa. Tužilački savjet oglašava slobodna mjesta glavnog specijalnog tužioca, odnosno specijalnog tužioca u "Službenom listu Crne Gore“ i jednom od štampanih medija sa sjedištem u Crnoj Gori.

Rok za prijavljivanje kandidata je 15 dana od dana oglašavanja.

Da bi Katnić bio smijenjen neophodno je podnijeti inicijativu Tužilačkom savjetu uz obrazloženje takvog zahtjeva.

On je nedavno ponovo reizabran za glavnog specijalnog tužioca, a predložio ga je vrhovni državni tuži lac Ivica Stanković. Katnić po hijerarhiji odgovora Stankoviću na čiji predlog može biti i razriješen.