Društvo

DFC: Partije potrošile VIŠE od 77 hiljada eura za reklame na Fejsbuku

Autor Ana Božović Izvor MINA

Političke partije i izborne liste potrošile su više od 77 hiljada EUR za sponzorisanje njihovih postova na Fejsbuku /Facebook/ od 4. avgusta do 2. septembra, saopšteno je iz Digitalnog forenzičkog centra (DFC).

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/ksenija18kz

Koristeći zvanične podatke Fejsbuka, DFC je utvrdio da je u tom periodu najviše novca na reklamiranje potrošila Socijaldemokratska partija, 17.973 eura, dok su Socijaldemokrate u istu svrhu utrošile 17.621 eura.

Slijedi zvanična stranica Aleksa Bečić – Demokrate sa 15.230 i Demokratska partija socijalista 14.634 eura.

Iza njih je Građanski pokret URA sa 8.116 eura, dok je sa stranice Zdravko Krivokapić – Za budućnost Crne Gore na sponzorisanje postova utrošeno 2.336 eura.

Hrvatska građanska inicijativa na Fejsbuk reklamiranje potrošila je 612 eura, Albanska koalicija jednoglasno 304, Albanska lista 200, Hrvastka reformska stranka 153, a Bošnjačka stranka 102 eura.

Iz DFC-a su podsjetili da je Fejsbuk, uoči parlamentarnih izbora, uveo nova pravila političkog oglašavanja na toj društvenoj mreži i u Crnoj Gori, prema kojima su svi politički oglasi morali proći dodatnu autorizaciju oglašavanja.

Prema novim pravilima Fejsbuka, moralo je biti navedeno da je riječ o političkoj reklami, a svi oglasi, odnosno sponzorisani postovi, morali su imati informaciju ko ih je platio.

„Zbog tih pravila, ovo su bili prvi izbori u Crnoj Gori na kojima je moguće pronaći podatke koliko su partije potrošile novca za reklamiranje na najpopularnijoj društvenoj mreži u našoj zemlji“, kazali su iz DFC-a.

Tagovi