Društvo

Suđenje vladici Joanikiju i sveštenicima se ODLAŽE!

Autor Ana Božović

U nikšićkom Osnovnom sudu neće biti održano suđenje zakazano za 4. septembar episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i osmorici sveštenika okrivljenih za kršenje zdravstvenih mjera o sprječavanju širenja zaraznih bolesti.

Izvor: YouTube/Ostrog TV studio/screenshot

Jedan od advokata odbrane, Sava Kostić, rekao je agenciji MINA da će zakazano ročište glavnog pretresa biti odloženo, jer je sudija Igor Đuričković opravdano odsutan.

O narednom roku održavanja ročišta biće dostavljeni pozivi”, rekao je Kostić.

Vladika i sveštenici Slobodan Jokić, Dragan Krušić, Ostoja Knežević, Vasilije Brborić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Nikola Marojević i Mirko Vukotić terete se da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja prekršili Krivični zakonik Crne Gore.

U optužnom predlogu Osnovnog državnog tužilaštva navedeno je da su tog dana, kada se u Nikšiću tradicionalno obilježava praznik Svetog Vasilija Ostroškog “postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprječavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta – litije ulicama grada”.

Na dan održavanja litije, kako su ranije izjavili okrivljeni, nije bilo zaraženih od koronavirusa u Nikšiću.

Vladika i sveštenici su uveče nakon litije bili zadržani u zgradi nikšićkog Centra bezbjednosti 72 sata.