Društvo

Sa granice VRAĆENO 26.190 kilograma krompira

Autor Ana Božović Izvor Pobjeda

Sanitarni inspektori su u julu spriječili da, zbog lošeg kvaliteta, u Crnu Goru uđe 26.190 kilograma krompira i 2.721 kilogram banana, piše u izvještaju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, prenosi Pobjeda.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Kako navode, sa granice je vraćena i pošiljka stonog grožđa teška 1.825 kilograma, jer je sadržala veću količinu pesticida od dozvoljene.

“Ukupno je uzeto 226 uzoraka pri uvozu, a laboratorijski je ispitano 22,3 odsto pošiljki iz uvoza”, piše u dokumentu.

U odjeljku koji se odnosi na unutrašnju kontrolu koju je radila fitosanitarna inspekcija, navodi se da su urađena 173 inspekcijska pregleda.

“U unutrašnjoj kontroli uništeno je devet kilograma sjemenskog luka i 19,25 kilograma sjemenskog kukuruza zbog lošeg kvaliteta i nepotpune deklaracije”, piše u izvještaju, prenosi Pobjeda.

Zabranjen je, kako navode, promet 60 kilograma đubriva i 2,5 kilograma sredstava za zaštitu bilja zbog prepakivanja i nepropisnog označavanja za koje je izdat prekršajni nalog u iznosu od 650 eura.

“Tokom navedenih inspekcijskih kontrola fitosanitarni inspektori uzeli su ukupno 52 uzorka”, precizirano je u dokumentu.

Inspektori za hranu su, pri unutrašnjoj kontroli, obišli 598 objekata u kojima su kontrolisali da li se poštuju mjere utvrđene Zakonom o zdravstvenoj zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

“U 197 objekata vršena je i kontrola postupanja i sprovođenja obaveza utvrđenih Zakonom o bezbjednosti hrane. Kontrolama je utvrđeno da subjekti koji obavljaju djelatnost proizvodnje i prometa hrane u visokom procentu postupaju u skladu sa zakonom. Utvrđeno je da se objekti i oprema održavaju u čistom i funkcionalnom stanju i da su lica koja vrše prodaju u propisanoj radnoj i zaštitnoj odjeći. S obzirom na trenutno stanje korona epidemije u Crnoj Gori u ovom periodu je znatno manji broj otvorenih hotela i restorana u odnosu na isti izvještajni period prethodne godine, naročito u primorskim opštinama. Kontrolama je utvrđen određeni broj manjih nepravilnosti koje su se najčešće odnosile na nepravilno izloženu i označenu hranu, neodržavanje objekta i/ili opreme u čistom i funkcionalnom stanju”, navodi se u dokumentu.

Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su izdali 23 novčane kazne u ukupnom iznosu od 5.295 eura i uručili dva rješenja o zabrani rada zaposlenih osoba.

“Izdato je 197 rješenja o privremenoj zabrani stavljanja na tržište proizvoda do otklanjanja uzroka neusaglašenosti; 21 rješenje o otklanjanju nepravilnosti; rješenje o stavljanju van prometa i uništavanju nebezbjedne hrane i 49 ukaza o otklanjanju nedostataka manjeg rizika za čije otklanjanje je potrebno kratko vrijeme”, piše u dokumentu.

Zabranjen je uvoz 30 kilograma sirćeta od divljih jabuka zbog nižeg sadržaja ukupnih kisjelina u odnosu na propisane vrijednosti.

“Tokom jula, od ukupnog broja pregledanih pošiljki iz uvoza, hrane neživotinjskog porijekla u nadležnosti inspekcije za hranu, donijeta su dva rješenja o zabrani uvoza pošiljke dodatka ishrani zbog povećanog sadržaja teških metala u odnosu na dozvoljenu MDK”, navodi se u dokumentu.

Zarazna bolest salmoneloza potvrđena je kod dva jata živine (ukupno 23.000 životinja) zbog čega su veterinarski inspektori naredili sanitarno klanje. Živina nije stigla do gazdinstava, jer su ih inspektori držali u karantinu i utvrdili da su životinje zaražene nakon čega su uradili eutanziju.

“Zbog suzbijanja zaraznih bolesti životinja sprovedene su mjere u skladu sa propisima – eutanazija i neškodljivo uklanjanje živine kod koje je potvrđena zarazna bolest salmoneloza tokom trajanja karantina za uvezene životinje (dva jata, 23.000), izvršeno je sanitarno klanje živine i preduzete su mjere za suzbijanje američke kuge pčelinjeg legla i Q groznice”, piše u dokumentu.

Tagovi