Društvo

Mugoša: Očekujem PORAST BROJA OBOLJELIH

Autor Gordana Bojanić

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša saopštio je da je primjetan visok nivo lokalne transmisije.

Izvor: PR Centar/Đorđe Cmiljanić

Upitan zašto posljednjeg dana avgusta nema plana i preporuka za početak školske godine, direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kaže da rizik postoji te da sagledavaju oprezno situaciju i u saradnji sa Ministarstvom prosvjete donose odluke.

"Institut je u saradanji sa Ministartsvom prosvjete imao sastanke i predložio je načine kako da se nastava sprovodi. Unazad desetak dana smo taj plan poslali, očekujemo da Ministarstvo prosvjete sagleda taj plan i da usaglase i daju konačnu verziju tog plana."

Znajući da imamo visok nivo lokalne transmisije, sasvim je bilo prihvatljivo, kaže Mugoša, odgađanje početka škole za oktobar.

"Da nije lako početi školsku godinu i da se može desiti da odmah dođe do porasta infekcije, to je primjer Njemačke, i mi smo željeli to da izbjegnemo. Očekujemo porast novooboljelih, nadamo se da će naša upozorenja, preporuke i molbe uroditi plodom. Ako pogledamo ponašanje građana u posljednjih dvadesetak dana, sa velikim brojem grupisanih, nenošenje maski, nepoštovanje distance, za očekivati je da će nakon određenog broja dana koje je dovoljno za inkubaciju doći do porasta broja inficiranih. Mislimo da je odlaganje bio sasvim jedan razuman potez," naveo je Mugoša.

U Crnoj Gori na bolničkom liječenju nalazi se 109 osoba pozitivnih na koronavirus, od kojih je jedna na respiratoru, a šest na neinvazivnoj potpori disanja, kazao je pomoćnik direktora Kliničkog centra (KCCG) Nemanja Radojević.

 Priprema mora biti zaista dobra i oni se nadaju, kaže Mugoša,da će Ministarstvo sprovesti sve neophodne mjere da bi škole bile spremne 1. oktobra .

Mugoša je napomenuo da se posljednih dvadeset dana nije vodilo puno računa o pošanju, što može dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije.

“Građani ne nose se maske, ne drže socijalnu distancu, grupišu se. Takvo ponašanje nije prihvatljivo i može dovesti do pogoršanja”, rekao je Mugoša.

Radojević je rekao da se u KCCG i barskoj bolnici nalazi po 16 kovid pacijenata, 25 u bolnici u Beranama, 32 u Nikšiću, sedam u Brezoviku, tri u Kodri, deset u Pljevljima. Kako je naveo Radojević, u stacionaru u Rožajama nema oboljelih.

Govoreći o pacijentima koji su hospitalizovani u KCCG, Radojević je kazao da se njih sedam nalazi u Infektivnoj klinici i da su svi stabilno, dok se devet pacijenata nalazi na Internom odjeljenju, od kojih je četvoro na mehaničkoj ventilaciji.

„Od 16 pacijenata u Baru svi su stabilni, osim tri pacijenta sa težom kliničkom slikom. Oni nijesu na mehaničkoj potpori disanja. U Beranama je šest pacijenata sa težom kliničkom slikom i tri su na neinvazivnoj ventilaciji“, naveo je Radojević.

On je kazao da u Nikšiću pet pacijenata ima težu kliničku sliku, ali da niko od njih nije na respiratoru.

„U bolnici u Kodri porodilja je i dalje sa teškom kliničkom slikom, sa teškom obostranom pneumonijom, a dijete je stabilno. U Pljevljima jedan pacijent ima težu kliničku sliku i nije na respiratoru“, rekao je Radojević.