Društvo

Hrapović: Zdravstveni radnici i građani u Rožajama PRETRPJELI VELIKI TERET

Autor Ana Božović Izvor MINA

Zdravstveni radnici i građani u Rožajama pretrpjeli su veliki teret i pritisak, ali borba sa koronavirusom se nastavlja, zbog čega je neophodno da svi rade zajedno i odgovorno, poručio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Izvor: Vlada Crne Gore

On je tokom radne posjete Doma zdravlja Rožaje pohvalio napore ljekara i svih zaposlenih u toj zdravstvenoj ustanovi.

Prema riječima Hrapovića, na primjeru tog grada dodatno je potvrđena povezanost zdravstvenog sistema, kvalitetna saradnja i mobilnost u skladu sa potrebama.

„U Rožajama je trenutno 51 aktivan slučaj koronavirusa i odgovornost i istrajnost građana u pridržavanju propisanih mjera i preporuka i dalje mora biti na prvom mjestu“, kazao je Hrapović, prenosi PR centar.

On je naveo da je od prvog slučaja zaraze koronavirusom u Rožajama registrovano 330 slučajeva, a 267 se oporavilo.

„Nažalost, preminulo je 12 osoba. U samoizolaciji se nalazi 76 osoba, a pod mjerama zdravstvenog nadzora ih je 28”, kazao je Hrapović.

Kako je naveo, nakon rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije i donošenja mjera formiran je trijažni centar, covid ambulanta za odrasle i za djecu, kao i covid odjeljenje za odrasle i stacionar sa 20 kreveta.

Hrapović je rekao da je u Domu zdravlja Rožaje, na covid odjeljenju, liječeno 11 pacijenata.

„Dva ljekara i jedan medicinski tehničar su pozitivni i na liječenju su, a šest medicinskih tehničara, koji su bili pozitivni, oporavili su se i vratili na posao. Lične zaštitne opreme ima dovoljno“, rekao je Hrapović.

On je istakao da su zdravstveni radnici i građani u Rožajama pretrpjeli veliki teret i pritisak.

„Iz ovoga ne možemo izaći ukoliko ne budemo radili zajedno, pa i ovoga puta apelujem na poštovanje mjera, jer lična odgovornost dovodi do kolektivnog zdravlja“, poručio je Hrapović.

Direktor Doma zdravlja Rožaje Jaho Pepić podsjetio je da je prvi slučaj koronavirusa u tom gradu registrovan 15. juna.

Prema njegovim riječima, od tada do danas svi zdravstveni radnici su „pod punom ratnom opremom“.

„Svakodnevno obavljaju posao ne žaleći sebe, svoje živote, živote porodica, jer oni su se zakleli da će biti u službi zaštite zdravlja stanovništva. Koristim ukazanu šansu da im javno zahvalim i zamolim ih da nastave tako“, kazao je Pepić.

Cilj je, kako je rekao, da iz epidemije „izađemo kao pobjednici, sa što manje žrtava“.

„A složićete se da je 12 žrtava u Rožajama veoma veliki broj. Porodicama i svima želim da izrazim saučešće. Gubitak jednog pacijenta je veoma težak, a ne gubitak 12 pacijenata za ovako malu sredinu“, kazao je Pepić.

On je dodao da su očuvanje zdravlja stanovništva i prevencija jedini pravi put.

„Jedina moja želja je da nam građani u svemu ovome pruže maksimalnu podršku, a to će učiniti ako se budu pridržavali svih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela“, zaključio je Pepić.