Društvo

Zavodu za hitnu medicinsku pomoć donirana DVA VOZILA

Autor Ana Božović Izvor MINA

Vozni park Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) dobio je dva vozila koja će koristiti u opštinama na sjeveru, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ilustracija
Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Navodi se da donirana vozila odgovaraju potrebama tih organizacionih Jedinica u skladu sa konfiguracijom terena i uslovima u kojima medicinski timovi pružaju neophodnu urgentnu pomoć.

Direktor ZHMP Saša Stefanović zahvalio je Hajrizu Brčvaku, predstavniku MIH GmbH koji je obezbijedio sanitetsko vozilo Reanimobil VW T5 za potrebe organizacione Jedinice za HMP u Bijelom Polju.

“Takođe, zahvalnost iseljenicima iz Luksemburga i njihovom predstavniku gospodinu Erdanu Moniću na obezbijeđenom vozilu Dacia Duster za potrebe organizacione Jedinice za HMP u Rožajama”, kazao je Stefanović.

Iz Ministarstva su naveli da vozila ZHMP godišnje pređu oko milion kilometara.

"A 12 novih vozila sa kompletnom opremom koja su obezbijeđena decembra 2016. već su prešla, u zavisnosti od rasporeda vozila po opštinama od 60 do 130 hiljada kilometara, dok su četiri reanimobila dobijena 2017. godine prešla u prosjeku po 70 hiljada kilometara", dodaje se u saopštenju.

Navodi se da vozni park ZHMP raspolaže vozilima novije proizvodnje i cjelokupna teritorija države pokriva se vozilima koja garantuju bezbjednost i komfor pacijentu i medicinskim timovima.

Dodaje se da se u kontinuitetu nabavljaju nova vozila, pa će tako narednog mjeseca stići i tri reanimobila marke Citroen za potrebe organizacionih jedinica.

“Vozila su nabavljena u okviru realizacije prve faze projekta INTERREG IPA - CBC Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014 – 2020“, kazali su iz Ministarstva.

Stefanović je zahvalio i društveno odgovornim pojedincima koji su donacijama takođe unaprijedili kvalitet rada ZHMP.

“Porodica Hamović donirala je za potrebe Jedinice za HMP u Herceg Novom najsavremeniji defibrillator i dvanaestokanalni EKG aparat, a gospođa Amra Lagator donirala je građevinski materijal i sitnu medicinsku opremu za potrebe Jedinice za HMP Pljevlja, a zahvalnost dugujemo i izvođaču radova gospodinu Zoranu Lazareviću”, naveo je Stefanović.

On je dodao da je, u saradnji sa tim donatorima, adaptiran enterijer i dio eksterijera te organizacione Jedinice.

Tagovi