Društvo

ASK kontrolisala DPS, DF i Demokrate: Bez nepravilnosti u izbornoj kampanji

Autor Ana Božović Izvor Dan

ASK je juče objavio zapisnike o kontrolama DPS-a, koalicija “Mir je naša nacija” i “Za budućnost Crne Gore”, ali i SD., piše Dan.

Izvor: Promo/antikorupcija.me

Po tim dokumentima, kontrolori ASK nisu utvrdili nepravilnosti u njihovim aktivnostima u toku izborne kampanje, a preporučeno je svima da dosledno nastave primjenu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i da u roku od tri dana dostave kopije svih sklopljenih ugovora za robu i usluge.

Subjekti kontrole su, kako se tvrdi, podsjećani na obaveze poštovanja zakonskih limita po pitanju donacija.

Kako se navod i u tekstu zapisnika o kontroli, dat je nalog DPS-u da dostavi kopije sklopljenih ugovora za robu i usluge i izvode iz banke.

“Ovlašćeni službenici su podsjetili da svi troškovi u toku izborne kampanje moraju biti plaćani sa posebnog računa i navedeni u izvještaju političkog subjekta. Predstavnik subjekta kontrole je izjavio da nema primjedbi na nalaz kontrole”, navodi se u tekstu zapisnika.

U skladu sa izvršenom kontrolom, kako se tvrdi, službenici Agencije preporučili su subjektu kontrole da sprovede nekoliko stvari.

“Da dosledno nastavi primjenu članova 16,53 i 58 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Da u roku od tri dana od dana vršenja kontrole dostave kopije svih sklopljenih ugovora za robu i usluge kao i dokumentaciju o svim aktivnostima u toku izborne kampanje vezano za utrošena sredstva za finansiranje troškova izborne kampanje i izvode iz banke sa posebnog žiro računa”, navedeno je u tekstu zapisnika.

Kako se tvrdi, konstatovano je da je posebno potrebno voditi računa o limitima koji su propisani zakonom, a u skladu sa kojima je moguće da fizičko lice finansira izbornu karnpanju na godišnjem nivou u maksimalnom iznosu iz privatnih izvora do 5.000 eura a pravno lice, odnosno, privredno društvo do 20.000 eura.

O ostalim troškovima za izbornu kampanju, kako se navodi, DPS će obavijestiti Agenciju kroz obavezno izvještavanje o medijskom predstavljanju i privremenom izvještaju o troškovima u kampanji.

“Na pitanje da li je politički subjekat sprovodio terensku kampanju u toku izborne kampanje, koja podrazumijeva angažovanje aktivista ili volontera subjekta kao i određene troškove za dnevnice, gorivo, prevoz i slično, predstavnik subjekta kontrole se izjasnio da sada nijesu imali ovu vrstu troškova i da do dana kontrole nijesu vršili isplate po ovom osnovu”, navedeno je u tekstu zapisnika o kontroli.

U zapisniku o kontroli DPS-a Agencija navodi da je do dana vršenja kontrole njoj dostavljeno 14 izvještaja o prilozima pravnih i fizičkih lica, šest za lokalne izbore u Tivtu i po četiri za parlamentarne i lokalne izbore u četiri optštine.

“Pa je na bazi dokumentacije izvoda iz banke konstatovano da je u SO Tivat bilo 12.900 eura priloga, za parlamentarne ukupno 500.552 eura i jedan prilog od pravnog lica u iznosu od 1.000 eura, dok je za lokalne izbore u četiri opštine prijavljeno ukupno 50.000 eura priloga. Konstatovano je da je Demokratska partija socijalista u toku izborne kampanje za izbor poslanika u Skupštini Crne Gore, odnosno, odbornika u skupštinama opština Andrijevica, Budva, Gusinje, Kotor i Tivat za izbore zakazane za 30. avgust prikupila ukupno 564.452 eura priloga”, ocjenjuje se u nalazu kontrolora.

Agencija je objelodanila i zapisnike o kontroli preduzeća u većinskom vlasništvu države Crnogorski elektroprenosni sistem, Željeznička infrastruktura, Pošta i Budvanska rivijera u smislu poštovanja zabrane korišćenja prostorija za organizaciju partijskih aktivnosti i skupova, distribucije propagandnog materijala i prikupljanja potpisa podrške za izborne liste, te kontrole novčanih pomoći i materijalnih davanja. Takođe, i kontrola zapošljavanja.

Iz dokumenata se saznaje da nijesu nađene nepravilnosti već im je preporučeno da dosledno nastavi primjenu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Tagovi

ASK