Društvo

Begić: GDJE JE NESTAO STRAH OD KORONE? Virus je i dalje tu, SVAKO OKUPLJANJE JE RIZIK

Autor Gordana Bojanić

Epidemiolog Sead Begić kazao je danas da je korona virus nikada prisutniji na našem prostoru, ali da su ljudi zaboravili na strah od virusa.

Izvor: Vlada Crne Gore

Na pitanje novinara šta misli o okupljanjima građana koji se dešavaju širom Crne Gore, Begić je kazao da to nije pitanje za IJZ.

"Jasno je svima da mi ne pravimo razliku, svako masovno okupljanje je rizik. IJZ nema ingerencije da nešto dozvoljava ili zabranjuje, mi propisujemo mjere. Korona nije nestala, ali je to zaboravljeno, nestao je strah", rekao je Begić.

Na pitanje zašto pojedini pripadnici Uprave policije ne nose maske kada građanima sugerišu da maske moraju nositi, Begić je kazao da ni na to pitanje ne može da odgovori.

"Ako primijetite nekoga od zaposlenih IJZ da ne nosi masku, javite mi. Pitajte me za njih, a za ostale, IJZ nije ni majka ni maćeha, ne možemo ići i moliti ljude da nose maske", rekao je Begić.

Kada je riječ o početku nastave u školama, Begić je kazao da su smjernice predočene Ministarstvu prosvjete.

"Smjernice su predate nadležnom ministarstvu, ali pred nama je još dug put. Smatramo da je odluka za odlaganje početka školske godine bila mudra. U svakoj školi treba implementirati niz mjera kako bi se spriječila zaraza među djecom. Škole su rasadnik repiratornih infekcija, to je dokazano, a za očekivati je da sredinom septembra imamo povećan broj zaraženih. Preko 130.000 osnovaca i srednjoškolaca ima u Crnoj Gori, kada se škole otvore sve te porodice biće u riziku", kazao je Begić.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra, doktor Nemanja Radojević kazao da je na bolničkom liječeju 105 pacijenata, 16 je u Kliničkom centru, 10 u Baru, 13 u Beranama, 3 u Brezoviku, 3 u Kodri, 10 u Pljevljima.

Radojević je rekao da je dozvoljen kompeltan rad svih hirurških grana u svim bolnicama u Crnoj Gori

“Svi pacijeni koji imaju hirurške intervencije mogu to uraditi uz negativan PCR test”, rekao je Radojević.

On je saopštio da u karantinu trenutno nema nijedna osoba dok se u samoizolaciji nalazi njih 1537.