Društvo

Podgorica će uskoro biti "pametan grad": Počela instalacija uličnih kamera!

Autor Mladen Stojović Izvor Pobjeda

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore prethodnih dana počelo je ugradnju kamera za video-nadzor frekventnijih površina u glavnom gradu, kao što su trgovi, najprometnije raskrsnice, saobraćajnice, piše Pobjeda.

Izvor: Glavni grad - Podgorica

Iz MUP-a su Pobjedi saopštili da je glavni razlog postavljanja video-nadzora javnih površina povećanje bezbjednosti građana, smanjenje kriminala i veća bezbjednost učesnika u saobraćaju.

Planirano je da do kraja godine videonadzor bude postavljen na 35 lokacija u gradu.

Iz MUP-a su saopštili da su na 20 lokacija širom glavnog grada postavljeni stubovi, od čega su na šest lokacija montirane i video-kamere.

“Riječ je o najnovijoj opremi i video-tehnologiji poznatih evropskih i svjetskih proizvođača. Kamere će se koristiti za kontrolu određenih površina, kao što su trgovi ili najhitnije raskrsnice u gradu”, kazali su za Pobjedu iz MUP-a.

Postupak instaliranja i puštanja u rad sistema video-nadzora javnih površina sprovodi se na transparentan način, kako bi građani, učesnici u saobraćaju i sva druga lica bila na adekvatan način upoznata i informisana o uslovima pod kojima se vrši video-nadzor, objasnili sui z MUP-a

“U skladu sa tim, sve lokacije na kojima će se vršiti video-nadzor biće vidno obilježene sa istaknutim obavještenjima o vršenju video-nadzora u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka i ličnosti”,  poručuju iz MUP-a.

Glavni razlog postavljanja video-nadzora javnih površina je povećanje bezbjednosti građana, smanjenje kriminala i veća bezbjednost učesnika u saobraćaju, objasnili su iz Ministarstva.

Ovom fazom projekta su definisane instalacije sistema videonadzora do kraja 2020. godine, na ukupno 75 lokacija.

Pobjeda navodi da su neke od lokacija na kojima je prethodnih dana instaliran video-nadzor: Bulevar Ivana Crnojevića (kod Pravnog fakulteta), Trg Argentina (raskrsnica Ulice slobode i Bulevara Ivana Cmojevića)…

Juče ih je ekipa Komunalnih usluga Glavnog grada ugradila i na Južnom bulevaru (u blizini raskrsnice kod mosta Junion bridž i Čepuraka).

Stubovi na kojima će biti postavljen video-nadzor postavljeni su i na uglu ulica Hercegovačke i Njegoševe u centru, raskrsnici na Bulevaru Ankarskog bulevara i Ljubljanske ulice pored Kliničkog centra CG, zatim na Bulevaru Pera Cetkovića na Starom aerodromu.

Tagovi