Društvo

UIKS: Koronavirus POTVRĐEN kod šest zatvorenika, nije istina da su lošeg zdravstvenog stanja

Autor Ana Božović Izvor Standard

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u Istražnom zatvoru Podgorica, trenutno je registrovano 6 slučajeva infekcije koronavirusom, piše Standard.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Neistiniti su navodi da je neko od inficiranih lica lošeg zdravstvenog stanja, da im se ne pruža medicinska njega, te da se u UIKS ne preduzimaju adekvatne mjere zaštite u cilju prevencije širenja virusa, kazali su za Standard iz ove ustanove nakon navoda advokata jednog od zaraženih pritvorenika da su oni veoma lošeg zdravstvenog stanja, te da ih niko ne obilazi danima.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u Istražnom zatvoru Podgorica, trenutno je registrovano 6 slučajeva infekcije koronavirusom. Prvi slučajevi registrovani su u subotu 15. avgusta.

“Sva inficirana lica su dobrog zdravstvenog stanja i njihovo zdravstveno stanje kontinuirano prati zatvorski ljekar i ostalo medicinsko osoblje UIKS-a. Istima je ordinirana terapija koja je određena u komunikaciji sa Institutom za javno zdravlje, s čijim predstavnicima naše medicinsko osoblje ostvaruje kontinuiranu komunikaciju”, saopšteno je Standardu iz UIKS-a.

Kako su naveli, sva inficirana lica su u toku jučerašnjeg dana odvedena u Klinički centar na ljekarski pregled, gdje je i potvrđeno da su stabilnog zdravstvenog stanja.

“Takođe, preduzete su i dodatne mjere u cilju sprječavanja daljeg širenja virusa unutar UIKS-a, na način što su ova lica izolovana i smještena odvojeno od ostalih pritvorenika”, dodaju iz UIKS-a.

Objašnjavaju da soba u kojoj su smješteni inficirani pritvorenici ispunjava evropska zatvorska pravila u pogledu minimum kvadrature koju je neophodno obezbijediti po licu lišenim sobode.

“Napominjemo, i da sva službena lica prilikom obavljanja svojih poslova i radnih zadataka koriste zaštitnu opremu, te da se u UIKS preduzimaju i mnoge druge preventivne mjere u cilju sprječavanja širenja virusa, a o kojim mjerama je javnost prethodno informisana”, zaključili su.

Podsjetimo, advokat jednog od zaraženih pritvorenika, Ratko Pantović kazao je juče za Standard da je njegov klijent T.P. koji je jedan od zaraženih, u veoma lošem stanju i da ima ozbiljnih problema sa disanjem. Takođe, da su ostali inficirani u teškom stanju i da ih od subote do juče do 12 sati niko od medicinskog osoblja nije obilazio, te da im terapija nije određena.

Tagovi