Društvo

MCP: NKT je dokrajčio svoj ugled

Autor Gordana Bojanić

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je, svojim današnjim neopravdanim i bezobzirnim napadom na Crkvu, dokrajčilo i posljednje ostatke svog ugleda, saopšteno je večeras iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Iz MCP su reagovali na današnje saopštenje NKT-a, da najveću prijetnju po ponovnu eskalaciju infekcije, a time i javno zdravlje, predstavljaju "nedozvoljena i epidemiološki izuzetno rizična okupljanja u organizaciji Srpske pravoslavne crkve i pojedinih političkih aktera".

Iz Mitropolije navode kako su, kao i ostale pravoslavne eparhije u Crnoj Gori, svoje mnogobrojne aktivnosti (kako po raznovrsnosti, tako i po broju ljudi koje okupljaju), svele ispod svakog minimuma.

"Ako je ovo tijelo, sada već izvjesno u potpunosti ispolitizovano i u službi anticrkvenog režima, u svom saopštenju imalo u vidu događaje koji se posljednjih sedmica odvijaju, kao odbljesak i svojevrstan nastavak litija za odbranu svetinja od onih koji hoće da konačno unište Crnu Goru diskriminatornim i sramnim zakonom o slobodi vjeroispovijesti, onda adresa nijesu institucije Srpske Pravoslavne Crkve", navodi se u saopštenju.

Oni tvrde da okupljanja u više gradova organizuje sam narod, a ne crkva.

"Ova tvrdnja nije nikakav demagoški populizam - nego puna istina. Kad je Crkva organizator to se uvijek javno objavilo, a moglo se zaključiti i po nezakonitom postupanju Uprave policije i Tužilaštva, koji su, vrlo revnosno (gdje bi nam bio kraj da su u svemu tako prilježni), procesuirali sveštenike i članove crkvenih odbora, koji su se pojavljivali kao organizatori litija i molebana, privodeći ih, hapseći ih, pritvarajući ih i optužujući ih za koješta", kažu u MCP i dodaju da je, kad crkvena tijela nešto organizuju, to poznato čitavoj javnosti.

"S obzirom da ovdje to nije slučaj, možemo samo reći da ste obmanuli javnost izrekavši tu neistinu", poručili su iz Mitropolije.