Društvo

SAČUVAJMO SINJAJEVINU: Ukoliko se ubije Sinjajevina, ubija se EKOLOŠKI KARAKTER Crne Gore

Autor Miljana Dašić

Građanska inicijativa "Sačuvajmo Sinjajevinu" i Ekološki pokret Ozon organizovali su, uz učešće predstavnika međunarodnih ekoloških NVO, konferenciju na kojoj su predstavljene izjave podrške više od osamdeset organizacija povodom zaštite Sinjajevine

Izvor: NVO Sačuvajmo Sinjajevinu

Konferencijom je moderirao Milan Sekulović, predstavnik Građanske inicijative "Sačuvajmo Sinjajevinu", koji je predstavio zahtijeve grupe od 83 nevladine organizacije iz Crne Gore, regiona i svijeta predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, kao i budućem premijeru, ministru odbrane, predsjedniku Skupštine i Vlade Crne Gore da odmah zaustave razvoj vojnog poligona na Sinjajevini, te insistiraju da se to područje ostavi na raspolaganje stočarima za razvoj poljoprivrede i turizma.

On je istakao da je pitanje očuvanja Sinjajevine pitanje poštovanja zaštite ljudskih prava. 

Kako je naglasio, GI Sačuvajmo Sinjajevinu ostaje dosljedna u zahtjevu da se poništi odluka o proglašavanju Sinjajevine za vojni poligon, te istrajava u namjeri da se to područje proglasi za regionalni park prirode u kojem se razvijaju poljoprivreda i turizam.

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Organizacije koje se solidarišu sa tradicionalnom zajednicom na Sinjajevini izrazile su najveću zabrinutost zbog militarizacije područja, čime se u rizik dovodi čak 250 porodica koje bi mogle da izgube sredstva za život, jer će izgubiti prava na pašnjake i poljoprivredna zemljišta.

Izvor: NVO Sačuvajmo Sinjajevinu

Podsjećaju da je Sinjajevina dio UNESCO rezervata biosfere rijeke Tare i graniči s nacionalnim parkom Durmitor, jednim od najstarijih na Balkanu, te da je Vlada u septembru 2019. ignorišući legitimno i legalno izglasanu peticiju otvorila vojno poligon na površini preko 7.500 hektara u srcu rezervata biosfere rijeke Tare, zanemarivši više od 3000 potpisa građana, te da su iste godine crnogorske, američke, austrijske, slovenačke i italijanske trupe učestvovale u prvoj međunarodnoj vojnoj obuci NATO-a, koristeći preko pola tone eksploziva, dok je lokalno stanovništvo bilo prisutno sa svojim stadima na planini.

"Pozivamo predsjednika Crne Gore, gospodina Mila Đukanovića, premijera, ministra odbrane, predsjednika Skupštine i Vladu Crne Gore da odmah zaustave militarizaciju teritorije Sinjajevine i urade nezavisnu procjenu uticaja na životnu sredinu i građane, što uključuje i zdravstveni, socijalni i ekonomski aspekat, te da se osigura učešće građana u proces donošenja odluke o načinu raspolaganja Sinjajevinom. Tražimo zaštitu tradicionalnog načina života i ekosistema u skladu s poglavljem 27 o pristupu EU. Započeti primjenu evropskih ekoloških standarda definisanih u Zelenom novom sporazumu za Evropu i relevantnim direktivama EU-a (Direktiva EIA 85/337 / EEZ) kao i izjavi Arhuške Konvencije UN-a. Tražimo uključivanje Sinjajevinanskih lokalnih zajednica u političke procese, kad god se odluke odnose na njih", navodi se u izjavi 83 NVO, te dodaje da lokalne zajednice treba da imaju presudnu ulogu u načinu raspolaganja prostorom.

Ispred Ekološkog pokreta Ozon obratio se Aleksandar Perović, koji je istakao da je militarizacija Sinjajevine ubistvo ove planine, a samim tim i ubistvo ekološkog karaktera naše države.

Aleksandar Perović, NVO Ozon
Izvor: MONDO/Miljana Dašić

"Mi se iskreno nadamo da će buduća Vlada shvatiti da je ova Vlada radila ono što nije trebala da radi i da nije radila nešto što je javni interes, te da će se Sinjajevina valorizovati na najbolji mogući način", kazao je Perović.

"Ko god bude činio sledeću Vladu, u nama će imati adekvatnog saradnika, ako ne, nastaviće se bunt", istakao je on.

Predstavnik ICCA konzorcijum Marko Basi, član Vijeća s posebnom odgovornošću za Južnu Evropu i Sredozemlje, profesor antropologije, Sveučilište u Palermu u Italiji, kazao je da područja poput Sinjajevine nisu samo neutralna, geografska ili proizvodna područja, već je ona  “teritorija života”, kakva su širom svijeta snažan izvor simbola i značenja, graditelj solidarnosti i identiteta zajednice. On je ukazao da upravljanje Sinjajevinom, zasnovano na drevnim institucijama kao što su katuni i zbor, dovodi do korijena naroda Crne Gore i njegovog identiteta.

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

 "Priznanje Sinjajevine za biosferni rezervat UNESCO-ovog kanjona Tara, prisustvo lokaliteta Natura 2000 i studija Evropske unije kako bi ga pretvorili u regionalni park govore o sposobnosti lokalnih zajednica da koriste ta područja u skladu s prirodom, pretvarajući Sinjajevinu u globalnu baštinu. ICCA konzorcijum ne može podnijeti da nijemo gleda kako se Sinjajevina iz teritorije života pretvara u područje rata i smrti. Ovo je trenutak za odabir mira, demilitarizacije i de-eskalacije sukoba",naveo je Basi, koji je obećao podršku ICCA konzorcijuma u borbi za zaštitu Sinjajevine, koristeći iskustva Italije koja je zakonom zaštitila katunski način života.

Njegov kolega Joam Evans podijelio je svoja iskustva sa bborbom svoje zajednice protiv rudarskog kopa u Španiji. On je naveo da njihova borba za zemljište traaje decenijama, ali da uspijevaju da odole napadima industrije koja želi da uništi život cijele zajednice.

"Zato mi stojimo uz Sinjajevinu i podržavamo vašu borbu da zaštitite vašu planinu. Glas mještana ne smije ostati zanemaren, oni moraju znati šta se planira sa njihovom zemljom i nikakve akcije ne mogu biti preduzete mimo njihove volje", istakao je on.

U ime Land Rights Now Sabine Palas izrazila je solidarnost sa tradicionalnim zajednicama Sinjajevine i podržala zaštitu netaknute prirode te planine. Ona je navela da je u mnogim zemljama zaštita zemljišta ključna u borbi protiv siromaštva i gladi, ali I klimatskih promjena.

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

"Pravo na zemlju je takođe pitanje ljudskih prava, posebno tamo gdje autohtoni narodi i lokalne zajednice stoljećima upravljaju zemljištem, a prava na zemlju dio su zaštite različitosti života, kulture i jezika čijoj ljepoti i značenju pridaju čitav naš život. Spašavanje Sinjajevine povod je za sve nas, ne samo građane Crne Gore. Ono što je ovdje u pitanju su  jedinstvena biološka raznolikost i prirodne ljepote koje treba da se tiču svakoga", navela je ona.