Društvo

Kupljena zgrada MONSTATU za 8,7 miliona eura

Autor Ana Božović Izvor Vijesti

Vladina Uprava za imovinu potpisala je ugovor sa firmom Koti nekretnine o kupovini poslovne zgrade za 8,7 miliona eura za potrebe Monstata, Minstarstva za ljudska i manjinska prava i Kancelarije zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, pišu Vijesti

Izvor: Guliver/Getty images/iStock/ArtemSam

Poslovna zgrada se, kako pišu Vijesti, nalazi na uglu bulevara Stanka Dragojevića i Ivana Crnojevića.

Firma Koti nekretnine se do 13. maja ove godine zvala Poslovni centar Volvox i bila je u vlasništvu firme Volvox inžinjering, koja je povezana sa grupom firmi i vlasnika Novog Volvoxa. Sam Volvox inžinjering je 4. maja ove godine premijenio ime u Koti inžinjering. Firma se sada vodi na Veljka Lakočevića.

Ponudu na tenderu predala je još i firma The old bakery, ali je odbijena iz proceduralnih razloga. Njen vlasnik je do kraja 2018. godine bio takođe Volvox inžinjering, ali je i dalje kontrolišu ljudi iz grupe Volvoxa.

Kupljena zgrada ima 4,31 hiljadu kvadrata poslovnog prostora, 1,3 hiljade kvadrata tehničkih prostorija i 80 parking mjesta u garaži koja ima pet podzemnih etaža.

Iz državnog budžeta će ova nekretnina, prema obavezama iz ugovora, biti plaćena iz tri jednake rate.

Prva rata je u roku od 30 dana od potpisivanja ugovora, druga do 31. marta naredne godine, a treća do istog datuma 2022. godine.

Kako piše list, u katastru se za ovu zgradu nalazi više tereta - objekat nema upotrebnu dozvolu i opterećen je sa dvije hipoteke.

Monstat se sada nalazi u zgradi preko puta bivšeg kina “Kultura”, koju dijeli sa Privrednim sudom.

Vlada je odluku da skoro devet miliona eura potroši na kupovinu nove zgrade Monstatu donijela usred epidemiološke i budžetske krize 18. juna ove godine, samo dva dana od kada je tu ideju predstavila Uprava za imovinu.

Uprava je u maju 2018. godine takođe raspisivala tender za kupovinu poslovnog prostora za Monstat, ali je tada traženo svega dvije hiljade kvadrata i maksimalna cijena od 3,3 miliona eura, bez tehničkih prostorija i garaža.

Dva druga korisnika poslovnog prostora, Minstarstvo za ljudska i manjinska prava i Kancelarija zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, su neke od najmanjih Vladinih službi i, kako piše list, nije moguće da je za njih potrebna ovolika razlika u poslovnom prostoru traženom prije dvije godine i sada.

Tagovi