Društvo

U KCCG obavljena NAJSLOŽENIJA OPERACIJA uklanjanja malignih tumora iz trbuha

Autor Ana Božović Izvor Standard

U Kliničkom centru Crne Gore KCCG tokom minule sedmice izvedena je nova HIPEC intervencija i citoreduktivna procedura kod pacijentkinje koja je imala metastaze u trbuhu, piše Standard

Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkistock

Operaciju je izveo hirurški tim Centra za digestivnu hirurgiju, na čelu sa prof. dr Rankom Lazovićem. Radi se o najsloženijoj hirurškoj intervenciji u liječenju malignih tumora trbušnih organa.

“Ja sam sa mojom ekipom sa Digestivne hirurgije napravio prije pet dana novu HIPEC intervenciju i citoreduktivnu proceduru. To je najsloženija hirurška intervencija u liječenju malignoma trbušnih organa. Radi se o ženi koja je operisana prije dvije godine od karcinoma jajnika. Sada je imala metastaze po trbušnoj maramici, dva nova tumora u karlici, od kojih je jedan zahvatao debelo crijevo i raširenost na trbušnoj maramici”, rekao je Lazović.

Njegov tim obavio je operaciju uklanjanja svih tumorskih promjena.

“To je bio dvocifren broj. Nakon toga smo je tretirali citostaticima zagrijanim na 42 stepena u rastvoru od dva litra, (HIPEC znači hipertermička intraoperativna aplikacija citostatika), a zatim preko pumpe u zatvorenom trbuhu citostatici kruže i zalivaju sve površine u trbuhu u trajanju od 60 minuta. Sama temperatura djeluje citotoksično, dakle ubija maligne ćelije, plus dva kombinovana citostatika koji pripadaju grupi najagresivnih i povećava se dejstvo onda četrdeset puta u odnosu na date citostatike venskim putem”, pojašnjava Lazović.

U pitanju je veoma složena procedura koja zahtijeva za ovaj vid intervencije posebno obučen i stručan kadar, a prof. dr Lazović ističe da se privilegija Kliničkog centra i crnogorskih pacijenata ogleda u tome što navedenu procedure rade samo još nekoliko velikih centara i ne veliki broj hirurga u regionalnim ustanovama, a ni po Evropi.

Tagovi