Društvo

Mišelinova zvijezda Eros Piko ponovo kuva u Herceg Novom

Autor Ana Božović

Nakon što je u septembru prošle godine svjetski priznati kuvar Eros Piko oduševio posjetioce Casa del Mare Mediterraneo hotela, iz hotelske grupacije (HG) Casa del Mare najavili su višegodišnji projekat pop up restorana Casa Epico.

Izvor: Infobiro Montenegro

Posrijedi je, kako je navela direktorica prodaje ove HG Milena Milić, koncept koji će spojiti najbolje iz dva brenda - lokalne, porodične i tradicionalne vrijednosti iz brenda Casa, te Epico, odnosno, gastronomski koncept Mišelinove zvijezde Erosa Pika, sa kojim dijele strast prema gastronomiji.


"Ideja ovog koncepta jeste da se podrobnije upoznamo sa našom tradicijom, te da se ti lokalni sastojci nađu na našem jelovniku, kao i da se koriste na najbolji mogući način uz najsavremenije metode i tehnike. Time, dakle, dajemo novi sjaj našim starim, fantastičnim receptima", kazala je za Infobiro Montenegro Milić.

U planu im je, kako je dodala, da se od 14. do 16. avgusta na krovnoj terasi Casa del Mare Mediterraneo hotela u Kamenarima organizuju tri najavne večeri, te da od naredne godine krenu sa konceptom u vidu pop up restorana, i to u periodu jula i avgusta. Očekuju dobar prijem kako kod domaćih, tako i kod inostranih gostiju.


"Željeli smo da dovedemo malo svijeta ovdje u Crnu Goru, sada kada nije preporučljivo putovati. Čini mi se da će koncept biti pravo osvježenje i za naše domaće goste ali i za strance koji umiju da prepoznaju i cijene kvalitet tradicionalnog", rekla je za Infobiro Montenegro Milić koja je ujedno i suosnivač HG Casa del Mare.

Mediteran na bokeljški način: Mišelinova zvijezda Eros Piko ponovo kuva u Herceg Novom
Izvor: Infobiro Montenegro


Podršku iz te HG su dobili od Nacionalne turističke organizacije (NTO) koja, kako je istakla PR NTO Nina Vukčević, kontinuirano pruža podsticaje ugostiteljskim objektima na polju inoviranja ponuda.


"Želimo da naši ugostitelji podignu nivo ponude na veći stepen, s akcentom na lokalno i domaće, što je u skladu sa našom kampanjom 'Dobro, bolje, domaće'. Kuvari nivoa kao što je Mišelinova zvijezda Eros Piko svojim gostovanjima i radom u Crnoj Gori definitivno obogaćuju gastronomsku ponudu naše zemlje, kombinujući svoja znanja, umijeće, tehnike obrade i kreativnost sa našim tipičnim lokalnim namirnicama i začinima. Tako stvaraju jela autentičnog ukusa i savremene prezentacije koja formiraju moderan crnogorski gastronomski identitet koji je istovremeno vjeran ukusima našeg podneblja", poručila je Vukčević.


Upravo u potrazi za modernim crnogorskim gastro identitetom, Piko je sa Casa del Mare timom prethodnih sedmica posjećivao brojna seoska domaćinstva i male proizvođače na crnogorskom primorju. Najveći je utisak, po svemu sudeći, ostavila farma na kojoj se proizvodi dimljena pršuta.


"Podsjetila me na vinarije sa sjevera Italije, gdje se nekada sušila šunka. Farma maslinovog ulja je takođe mnogo lijepa, kao i jedan gradić u kojem su proizvodili brojne stvari, između ostalog i povrće", dodao je on.


Piko, koji insistira na pripremi hrane sa svježim namirnicama, kaže da upravo to predstavlja osnovu za vrhunski kvalitet jela. Omiljeno jelo koje je probao u Crnoj Gori mu je dimljena pršuta, ali, kako kaže, nije imun ni na plodove mora.


"Takođe, radujem se što ću upravo večeras imati priliku da probam neka stara crnogorska vina", kazao je Piko.
A da li se može povići paralela između crnogorske i italijanske kuhinje? Da, kaže Piko, posebno kada govorimo o mediteranskim podnebljima dvaju država.


"Recepti sa juga Italije su veoma slični receptima sa primorja Crne Gore. Slični smo i u stilu kuvanja i u insistiranju na lovljenoj ribi", zaključio je Piko.


Inače, takozvane "Mišelinove zvjezdice", najveće su i najvrjednije priznanje u kulinarskom svijetu. Dodjeljuje ih francuska kompanija Mišelin koja je takođe poznata po svom godišnjem Mišelinovom vodiču, najstarijem referentnom vodiču za hotele i restorane u Evropi. Dobitak ili gubitak ovih zvjezdica može imati drastičan uticaj na uspjeh ugostiteljskog objekta.

Tagovi