Društvo

Rožajac spasio srndaća od sigurne smrti

Autor Ana Božović Izvor Dan

Lovac i ljubitelj prirode Admir Boća Nurković iz rožajskog naselja Baza spasio je od sigurne smrti srndaća povrijeđenog u saobraćajnom udesu u okolini Mojkovca, piše Dan

Izvor: Guliver/Getty images/iStock/EEI_Tony

On je za Dan ispričao da se vraćao s mora sa još četiri prijatelja i da je povrijeđenu životinju zatekao pored puta u Mojkovcu.

“Nisam se dvoumio kada sam ugledao srndaća koji je s brojnim ranama no tijelu ležao na livadi pored magistrale. Izašao sam s prijateljima iz vozila kako bismo utvrdili u kakvom je stanju životinja. Vidjeli smo da je zadobio mnogo povreda, a nije mogao da stoji na nogama. Odlučio sam da ga povezem sa sobom”, ispričao je Nurković Za Dan.

Kako je kazao, ispraznili su gepek od automobila gdje su smjestili povrijeđenog srndaća, a kofere su do Rožaja držali u naručjima.

Životinja je najprije djelovala jako uplašeno, kazao je, ali nije mogla da se pokrene.

“Čim sam je dovezao kući, pozvao sam veterinara, koji je pregledao srndaća i zaključio da je osim brojnih povreda zadobio i prelom noge i jednog roga. Nastavio sam da ga liječim i da mu dajem injekcije i on se nakon nekoliko dana osjeća bolje. Počeo je da jede voće i žito koje mu dajemo ja i moja djeca. Već je prihvatio novu sredinu, postao pitomiji i dozvoljava mojoj djeci da mu prilaze i maze ga”, ispričao je Nurković, ističući da će srndaća, kada se u potpunosti, oporavi pustiti u prirodu.

Tagovi