Društvo

Mugoša: Korona slabi, izbori bezbjedni kao odlazak u prodavnicu

Autor Gordana Bojanić

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je danas da će epidemija početi polako da se smiruje. "Izbori u kontrolisanim uslovima nijesu opasnost".

Izvor: Printscreen

"Danima se dešava da je 15 odsto testiranih pozitivno. Od našeg ponašanja zavisi kako će se situacija odvijati", ponovio je Mugoša na konferenciji.

U Crnoj Gori trenutno je hospitalizovano 160 Kovid pacijenata, od kojih je 19 životno ugroženo. Nemanja Radojević iz Kliničkog centra Crne Gore kazao je da je šest pacijenata na nekom od oblika mehaničke ventilacije, od čega troje na respiratoru u KCCG.

Radojević se na konferenciji osvrnuo na porodični slučaj doktorke Svetlane Marković Perić, supruge prve žrtve koronavirusa u Crnoj Gori. On je kazao da njena ispovijest medijima nije potpuna.

"Nakon što je bolestan čovjek došao iz Srbije ona je odlučila da ga liječi kod kuće. Kada se klinička slika toliko pogoršala on je hitno primljen u KCCG gdje je kasnije i preminuo. Ne znamo da li bi ishod bio drugačiji da je pacijent na vrijeme primljen u bolnicu što bi možda uradio i laik, a ne ljekar", kazao je Radović.

"Nad pacijentom je urađena obdukacija, ja sam je lično uradio. Nije potrebna saglasnost za obdukciju kada je ona indikovana, odnosno korona je kod njega dokazana postmortalno. Naše preporuke su da se sahrane takvih pacijenta vrše u što kraćem roku. Ja sam lično zvao direktora risanske bolnice da se tijelo preveze tamo gdje se sačekalo da se stvore uslovi za sahranu. To nije naplaćeno, tijelo je tamo stajalo osam dana, a njen suprug nije bio crnogorski osiguranik", pojasnio je Radović.



Mugoša je kazao da smo bili bez korone 42 dana te da je većina stanovništva pomislial da nas je korona zaobišla.

On je, na pitanje o otvaranju granica, ponovio da su na početku epidemije u Crnoj Gori morali da primjenjuju najrigoroznije mjere.

"Ipak, nismo očekivali da će nam se javiti stotinu "požara" u par dana. Tako je došlo do razvoja lokalne transmisije koju je teško zaustaviti. Neki naši građani nijesu poštovali mjere, zloupotrijebili su prelazak granica sa ličnim kartama, i vratili se bez prijavljivanja da su bili u zemljama sa velikim zarištima", naveo je, između ostalog, Mugoša.

Istakao je da su svi kapaciteti Instituta stavljeni u svrhu sprečavanja širenja epidemije.

Mugoša je kazao da nije isto svadba i izbori.

"Na izborima se zna koje mjere treba poštovati, zna se šta se radi, nema problema u kontrolisanim uslovima", kazao je Mugoša i dodao da održavanje izbora u ovim uslovima neće nikoga ugroziti ništa više nego odlazak u prodavnicu.

On je saopštio da IJZ nije odlučio da osobe koje imaju koronu ili su u karantinu ne glasaju.