Društvo

Pomoć za 100 romskih porodica iz Nikšića

Autor Ana Božović Izvor MINA

Nevladina organizacija (NVO) Mladi Romi, uz pomoći Crvenog krsta Nikšić, obezbijedila je pomoć u hrani i higijenskim proizvodima za 100 nikšićkih porodica iz romske i egipćanske zajednice (RE).

Ilusracija
Izvor: Mondo/Goran Sivački

Kako je saopšteno iz te NVO, za tu akciju utrošeno je 2,3 hiljade eura, a novac je obezbijeđen posredstvom "Romacted" programa koji finansira Evropska unija i Savjet Evrope.

Direktor NVO Mladi Romi Samir Jaha kazao je da je to druga akcija pomoći koju su organizovali za RE porodice iz Nikšića.

“Obezbijeđeno je 3,2 hiljade kilograma hrane i higijenskih sredstava, odnosno 100 paketa hrane od po 26 kilograma, kao i 100 paketa higijenskih sredstava od po šest kilograma”, naveo je Jaha.

On je rekao da je ta akcija realizovana na zahtjev dijela romske zajednice u Nikšiću, u cilju ublažavanja posljedica nastalih pojavom epidemije virusom KOVID-19.

Jaha je kazao da su u akciji dodjele paketa pomoći posebno dali doprinos članovi Lokalne akcione grupe za opštinu Nikšić Nardi Ahmetović, David Šalja, Denisona Beriša i Valjbona Naza.

On je podsjetio da je prva akcija pomoći u opštini Nikšić organizovana u martu u tri nikšićka naselja - Budo Tomović, Brlja i u naselje u krugu bolnice.

“Tom akcijom obezbijeđeno je 30 paketa hrane u vrijednosti od 945 eura”, naveo je Jaha.

Kako je rekao, posredstvom Romacted programa u proteklom periodu dodijeljeno je ukupno 26 tona pomoći u paketima hrane i higijene za 485 RE porodica.

Program “Romacted” finansira Savjet Evrope i Evropska unija, dok je NVO Mladi Romi partnerska organizacija u implementaciji.

Navodi se da program sprovodi u sedam zemalja Zapadnog Balkana i Turskoj, u ukupno 64 opštine.

Tagovi