Društvo

Kolašinskom Domu zdravlja donirana oprema vrijedna 15 hiljada eura!

Autor Mladen Stojović Izvor MINA

ompanija Novartis donirala je Domu zdravlja Kolašin defibrilator, dva EKG aparata i spirometar, ukupne vrijednosti 15 hiljada eura, kojima će biti omogućeno bolje i kvalitetnije liječenje pacijenata te zdravstvene ustanove.

Izvor: mondo.me

Sekretar Ministarstva zdravlja Nikola Antović zahvalio je kompaniji Novartis na donaciji i podsjetio da to nije njihova prva donacija.

Mi smo njihovu društvenu odgovornost imali prilike da vidimo i tokom pandemije koronavirusa, sa jednom vrijednom donacijom kojom su pomogli naš zdravstveni sistem i na taj način iskazali poštovanje i partnerski odnos prema Vladi i zdravstvenom sistemu“, istakao je Antović.

On je kazao da su u prethodnom periodu u Dom zdravlja Kolašin uložena značajna sredstva, prenosi PR centar.

Ta sredstva su, samo kroz određene projekte i ulaganje u 2018. godini, iznosila više od 350 hiljada EUR, kroz projekte energetske efikasnosti i ulaganja u opremu. Mislim da je to strateško opredjeljenje Vlade da istinski razvija ovaj prostor”, naveo je Antović.

On je poručio da će Ministarstvo zdravlja primarni nivo zdravstvene zaštite, kao i cjelokupni zdravstveni sistem na sjeveru, prepoznati kao jako značajan za razvoj, kako bi građani imali dobru zdravstvenu zaštitu, ljekari adekvatne uslove za rad i kako bi njihov standard bio neuporedivo bolji.

„Samo na taj način možemo da imamo očekivan rezultat, a to je građanin koji je zadovoljan zdravstvenom zaštitom“, rekao je Antović.

Predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović kazao je da se projektom unapređenja Doma zdravlja Kolašin stvaraju bolji uslovi za rad zdravstvene službe.

To nama u Kolašinu daje optimizam da se ova sredina razvija i dobija potrebne standarde. Zdravstvena služba je platforma toga i lijepo je konstatovati da sve investicije koje se ovdje odvijaju doprinose razvoju naše sredine“, rekao je Bulatović.

Direktorica Doma zdravlja Kolašin Jelena Zindović kazala je da će donacija kompanije Novartis veoma značiti primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Ta oprema će omogućiti bolje i kvalitetnije liječenje naših korisnika, naročito kada je riječ o udaljenim mjestima. Koristićemo stacionar koji 27 godina nije bio u funkciji“, rekla je Zindović.

Ona je ocijenila da su donacijom izdvojena značajna sredstva, namijenjena za primarnu zdravstvenu zaštitu na sjeveru.

„Riječ je o defibrilatoru, dva EKG aparata dvanestokanalna i spirometru, namijenjenom za stacionar i ambulantu, koju ćemo realizovati sa lokalnom samoupravom i ministarstvima zdravlja i mladih i sporta”, kazala je Zindović.

Ona je pojasnila da se radi o ambulanti za sportsku medicinu, namijenjenoj prvenstveno za pripremu sportista za visinske sportove.

Predstavnik kompanije Novartis Vasilije Đurišić kazao je da je jedan od osnovnih principa poslovanja te kompanije društvena odgovornost, a potvrda toga je partnerski odnos koji ona ima sa zdravstvenim sistemom.

Kako je istakao, primarni nivo zdravstvene zaštite u svim zemljama jedan je od stubova na kojima počiva zdravstveni system.

Tako da je nama veliko zadovoljstvo što smo mogli donacijom da pomognemo projekat unapređenja Doma zdravlja Kolašin“, naveo je Đurišić.

Tagovi