Društvo

Razmatra se otvaranje granica, uslov procjena epidemiološkog rizika

Autor Miljana Dašić

Na današnjoj pres konferencija Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti saopšteno je da je zabilježen najcrnji dan te da su preminula četiri pacijenta. Dr Sreten Kavarić saopštio je da je hospitalizovano 170 pacijenata.

Izvor: screenshot/YouTube/Vlada Crne Gore

Na konferenciji za medije govorili su pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić i dr kliničkog centra Sreten Kavarić.

Odgovarajući na pitanje kada bi PCR laboratorija mogla da bude otvorena Kavarić je naveo da bi PCR mašina trebalo da stigne najranije krajem septembra pa do Nove godine. Begić je najavio da će se i Ukrajina uskoro naći na zelenoj listi.

Begić je saopštio najnovije podatke o zaraženima koronavirusom. Na covid-19 u posljednja 24 sata pozitivno je 50 osoba. Prijavljena su četiri smrtna ishoda.

Broj hospitalizovanih pacijenata je 170, kazao je dr Kavarić.

''119 zdravstvenih radnika ili pozitivno ili se nalazi u samoizolaciji i čeka rezultate ponovnog testiranja. Operacije pacijenata sa malignim oboljelima i akutno oboljelih rade se u KCCG'', naglasio je on.

Na osnovu koje metodologije su otvorene granice za Rausiju, zašto nema Srbije, ako je stopa zaraženih na 100 hiljada u te dvije zemlje skoro ista?

''Biće još proširivanja liste ali i skraćenja...Ukrajina će se naći na zelenoj listi, smatram da je to ljepa vijest za Ukrajince. O metodologiji - ključni parametar je broj aktivnih slučajeva na 100 hiljada a još bitniji kretanje broja oboljelih'', kazao je Begić.

O regionu

''Vrlo ozbiljno razmatramo ažuriranje liste kada je riječ o regionu, tu ne smijemo zaboraviti potencijalni broj ljudi koji bi došli u CG, razmatramo ne samo otvaranje nego i uslove koji bi minimizirati epidemiološki rizik po građane CG'', pojasnio je Begić.

Otvaranje PCR laboratorije...?

''U toku je nabavka... najranji rok kad bi PCR mašina mogla da stigne je kraj septembra do Nove godine'', rekao je Kavarić.

''Apel na privatnike koji imaju aparate da pomognu IJZ u odgovoru na pandemiju, jer je laboratorija IJZ fokusirana na traganje za kontaktima i rješevanje javno-zdravstvenih pitanja'', istakao je Begić.