Društvo

Sezonskih radnika tri puta manje nego lani!

Autor mondo.me

U Crnoj Gori je od početka godine do 20. jula zaposleno svega 3.995 sezonskih radnika, što je gotovo tri puta manje nego u prethodnoj, kada je posao dobilo 11.595 sezonaca.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Iz Zavoda za zapošljavanje kazali su za Dan da je u normalnim okolnostima, u sezoni minulih godina, u prosjeku radilo nešto više od četvrtine ukupnog broja registrovanih nezaposlenih u Crnoj Gori.

Pomoćnik direktora ZZZ Goran Bubanja rekao je za podgorički dnevnik da je u 2019. godini zaposleno 11.595 sezonskih radnika.

“To govori u prilog činjenici da je prošle godine javna kampanja države “Zaposlimo domaće” urodila plodom i doprinijela značajnijem povećanju interesovanja domaćih radnika za rad u sezoni. Ovogodišnji podaci su, međutim, bitno drugačiji. Prema izvještajima od 1. januara do 20. jula 2020. godine zaposleno je svega 3.995 sezonskih radnika” kazao je Bubanja za Dan.

On je objasnio da su zdravstvena situacija i poznate okolnosti nepovoljno uticale i na sezonsko zapošljavanje.

Prema njegovim riječima u periodu od 1. januara do 30. juna 2020. godine poslodavci su Zavodu prijavili ukupno 11.998 radnih mjesta, od čega je više od 28 odsto oglasa bilo vezano za sezonske poslove.