Društvo

Ima li spasa turističkoj sezoni? (ANKETA)

Autor Miljana Dašić

Avgust već polako protiče i za kakvo takvo spašavanje turizma ostalo je još malo vremena

Izvor: MONDO

Ovogodišnja turistička sezona nije ulivala mnogo nade s obzirom na situaciju u svijetu nastalu zbog koronavirusa, a povećanje broja oboljelih u Crnoj Gori definitivno je stavilo tačku na očekivanja da se stanje može puno popraviti.

Od domaćih turista, čini se, nema mnogo prihoda, ali je činjenica da su i cijene rijetko gdje prilagođene džepu žitelja Crne Gore.

Ni politika nadležnih institucija u ovom sektoru nije dala zapažene rezultate, što se ogleda u izuzetno niskim procentima turista u našoj zemlji.

Primjera radi, u susjednoj Hrvatskoj, uprkos pandemiji koronavirusa trenutno boravi skoro osamsto hiljada posjetilaca, što je zaista nevjerovatna brojka s obzirom na situaciju.

Najveća kočnica za crnogorski turizam su zatvorene granice ili uslovi karantina koji se nameću prilikom ulaska u zemlju.

Ipak, Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) donijelo je sinoć odluku o bezuslovnom otvaranju granica sa Rusijom, odakle najveći broj turista dolazi u Crnu Goru, i sa Azerbejdžanom.

Ova odluka NKT donijeta je, kako su istakli na sinoć održanoj sjednici, "radi potrebe naše turističke privrede i nacionalnih interesa Crne Gore".

Sa druge strane, potpredsjednik Asocijacije turoperatora Rusije Vladimir Kantorovič sumnja da će Crna Gora ugostiti mnogo ruskih turista.

„Rusi teoretski mogu putovati u Crnu Goru, ali teoretski, međutim, u praksi – teško. Nekim zaobilaznim putevima. Masovne posjete neće biti. Kod nas je, na primjer, dozvoljeno putovanje građanima koji imaju rođake u inostranstvu. Za te ljude je Crna Gora zvanično otvorila granicu. Za turiste je to polovična odluka, pošto Rusija nije otvorila svoje granice. Mislim da će to, prije ili kasnije, uraditi. U Rusiji je nivo zaraženosti (virusom korona) veći nego u Crnoj Gori, zašto da ne dozvolimo svojim građanima da idu tamo?“, rekao je ekspert listu „Gazeta“.

Da li će otvaranje granica sa crnogorskim najvećim turističkim tržištem doprinijeti poboljšanju trenutne situacije?

ODGOVORITE U NAŠOJ ANKETI

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posjetite Mondo Pređi na sajt