Društvo

"Izbori su se održavali i u drugim državama, uskoro preporuke za škole"

Autor mondo.me

Načelnica Službe za zarazne bolesti Instituta za javno zdravlje (IJZ) Sanja Medenica kazala je da moramo naučiti da živimo sa virusom te da su izbori vršeni i u drugim državama. Pomoćnik direktora KCCG kaže da izbori sada nijesu veliki epidemiološki rizik.

Izvor: Vlada Crne Gore/Printscreen

Medenica je saopštila da pacijenti pozitivni na koronavirus često ukazuju na mali broj kontakata, pa često ne prijavljuju ni članove porodice kao svoje kontakte.Ona je apelovala na građane da budu savjesni i odgovorni.

“Svako od nas može biti pozivian na koronu i kontalt pozitivne osobe. Naša odgovornost je da kažemo ko su nam kontakti. Molim za odgovornost sve građane i da prijavi sve kontakte”, poručila je ona.

Dr Nemanja Radojević pomoćnik direktora KCCG, kazao je da se u bolnicama nalazi 191 pacijent, 25 je u težem stanju, dva su na respiratoru.

"Stopa hospitalizacije je 9,5 %. To nam govori da trenutno imamo blažu kliničku sliku, ali nam to ne daje za pravo da se opuštamo", kazao je Radojević.

Možda ce vas zanimati



Kada je riječ o početku školske godine i otvaranju vrtića, Medenica je kazala da se radi na tim preporukama i da će građani na vrijeme biti obaviješteni.

"Imamo manji broj oboljelih i nadam se tokom naredne nedjelje da će ih biti još manje, pa će NKT to imati u vidu kada bude donosilo odluke vezano za školu i vrtiće", kazao je Radojević.

Govoreći o samoizolaciji, Medenica je kazala da su od strane SZO predložene određene preporuke koje ukazuju na skraćenje samoizolacije.

"Mislim da će sjutra biti gotov naš protokol vezan za samoizolaciju da li će biti 21 dan ili 14 u zavisnosti da li je osoba pozitivna ili kontakt", kazala je Medenica.

Što se tiče izbora Medenica je kazala da su izbori vršeni i u drugim državama te da moramo naučiti da živimo sa virusom.

"Moramo da se navikavamo da živimo sa određenim preventivnim mjerama", kazala je Medinica,

Radojević je kazao da je u martu mjere bile rigoroznije pa su odloženi su izbori u Tivtu.

"Tada je situacija bila drugačija, danas se epidemija bolje kontroliše. Više znamo o bolesti, tako da izbori nisu poseban neki rizik", kazao je Radojević.