Društvo

Veljović: Za godinu 19 ubistava, rasvijetljeno 17

Autor mondo.me Izvor MINA

U Crnoj Gori je od jula prošle godine do jula ove, počinjeno 19 ubistava od kojih je 17 rasvijetljeno, saopštio je danas direktor Uprave policije (UP) Veselin Veljović.

Izvor: Uprava policije

Veljović je kazao na konferenciji za novinare da se četiri ubistva dovode u vezu sa kriminalnim grupama.

On je rekao da je rasvjetljavanja ubistva koje se dogodilo u Zeti, rezultiralo hapšenjema počinilaca tog teškog krivičnog djela.

Veljović je kazao da je ostvaren sistemski napredak, što potvrđuju relevantne domaće i međunarodne adrese.

"Bezbjednosni ambijent je preduslov za dalji progres društvene zajednice, a pravo i sloboda pojedinca je ključni standard prema kojem se UP upravlja", rekao je Veljović.

On je kazao da je bezbjednosni sistem i pored pritisaka sa različitih adresa, odlučno i efikasno odgovorio svim prijetnjama, pa i onima usmjerenim ka destrukciji države, pokazujući da je dorastao aktuelnim izazovima.

"Poštujući različitosti, zakon mora biti jednak za sve i naglašavam da ćemo državu štititi od svih koji na bilo koji način na nju atakaju, i da nikome nećemo dozvoliti da ugrozi vitalne vrijednosti zajedništva svih građana", poručio je Veljović.

On je kazao da UP djeluje odlučno i efikasno u slučajevima napada na državne simbole, tako da su svi sa pažnjom istraženi.

"Naša misija jeste očuvanje bezbjednosti države koji ćemo sjutra ostaviti našoj djeci", kazao je Veljović.

On je rekao da je uprkos brojnim izazovima UP obezbijedila javni red i mir i zaštitu ustavnog utvrđenog poretka Crne Gore.

"UP je dobro ragovala i kada je u pitanju zdravlje stanovnika i borbe sa koronom. Zahvalan sam policijskim službenicima koji daju značajan doprinos u cilju sprječavanja širenja korone", rekao je Veljović.

Prema njegovim riječima, javna okupljanja su suštinski predstavljala stvarni rizik za širenje virusa, ali je policija vršila svoju funkciju.

"Brojni napadi i manipulacije koje su usmjerene bile protiv policije neće nas spriječiti da posao obavljamo savjesno i profesionalno, zakonito", kazao je Veljović.

On je naveo da je prilikom izvršavanja javnih zadataka u slučajevima uspostavljanja javnog reda i mira, kada javna okupljanja nijesu bila prijavljena, povrijeđeno 49 policjskih službenika.

Veljović je rekao da policija prošle godine ostvarila značajan napredak u svim segmentima djelovanja.

"Procenat rasvijetljenosti krivičnih djela u ovom periodu je visok i iznosi 81,6 odsto, što je blizu devet odsto bolje u odnosu na isti period godinu ranije", kazao je Veljović.

Prema njegovim riječima, sve je to rezultat profesionalnog odnosa svakog pripadnika UP prema radnim zadacima.