Društvo

Profesor Đukanović postao milioner zahvaljujući lijeku protiv koronavirusa

Autor mondo.me Izvor The Guardian

Troje profesora sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sautemptonu, među kojima je i jedan srpski naučnik, napravilo je ove nedjelje “veliki pomak” u liječenju pacijenata pozitivnih na novi koronavirus, što ih je učinilo milionerima, piše Guardian.

Izvor: Youtube/PrintScreen

Prije skoro dvije decenije, profesori Ratko Đukanović, Stiven Holgejt i Dona Dejvis otkrili su da ljudima koji imaju astmu i hroničnu bolest pluća fali protein interferon beta, koji pomaže u borbi protiv prehlade. Oni su utvrdili da se pacijenat lakše može boriti protiv virusne infekcije ukoliko se nadoknadi nedostatak tog proteina.

Akademici su stvorili kompaniju, Synairgen, kako bi svoje otkriće pretvorili u lijek. Firma je izašla na tržište akcija 2004. godine. Ali sporazum sa AstraZenecom za liječenje virusnih infekcija kod astmatičara je propao, a propale su i akcije kompanije.

Godinama kasnije, zbog pandemije koronavirusa je odjednom zavladala velika potražnja za svim tretmanima koji bi potencijalno mogli da ublaže probleme sa disanjem.

Izvršni direktor Synairgen-a Ričard Marsden rekao je da su još u januaru, kada se pojavio Kovid-19, shvatili da bi mogli igrati važnu ulogu u odbrani protiv te bolesti. U februaru i martu su počeli da pripremaju ispitivanja. Kada je virus stigao u Veliku Britaniju – istraživanje je počelo.

Rezultati inicijalnog ispitivanja, objavljeni ove nedjelje, pokazali su da će pacijenti pozitivni na koronavirus koji se liječe u bolnici, ukoliko im se posebna formulacija interferon beta lijeka “SNG001” da direktno u disajne puteve preko nebulizatora, imati dva do tri puta veću vjerovatnoću da se oporave nego oni kojima je dat placebo.

Studija, kojom je obuhvaćena 101 osoba, otkrila je da pacijenti koji dobiju taj lijek imaju 79 odsto manju vjerovatnoću da razviju tešku verziju bolesti, a osjećaj nedostatka vazduha im je takođe značajno smanjen, navodi kompanija.

Čim su objavljeni rezultati kliničkog ispitivanja, 21. jula ujutro, vrijednost akcija je skočila i do vremena za ručak porasla je čak 540 odsto. Vrijednost Đukanovićevih akcija (ima udio od 0,56 odsto) u jednom danu je skočila sa oko 300.000 na 1,6 miliona funti (više od 1,7 miliona eura).

Do petka su akcije Synairgen-a porasle više od 3.000 odsto, navodi Guardian.

Synairgen sada svoja otkrića predstavlja medicinskim regulatorima širom svijeta kako bi dobio odobrenje za sljedeću fazu i izbacio ljekove na tržište. Procedure odobravanja novih ljekova često traju mjesecima, ali vlade su obećale da će ubrzati proces kako bi se hitno odobrili obećavajući tretmani za koronavirus.

Kompanija je proširila istraživanje i na pacijente koji imaju blaže simptome Kovid-19 i liječe se kod kuće.

“Iznenadilo nas je koliko su dobro reagovali hospitalizovani pacijenti”, rekao je Marsden i dodao da ukoliko daju ljudima lijek dovoljno rano – oni možda neće morati da idu u bolnicu.