Društvo

Za ozdravljenje ne trebaju DVA TESTA, porodica sa Cetinja primjer čojstva

Autor mondo.me

U prvom talasu se insistiralo na dva uzastopan negativna PCR testa, ali epidemiolog Sead Begić kaže da se za ozdravljenje, više nigdje u svijetu ne insistira na tome.

Izvor: Vlada Crne Gore/Printscreen

Stavovi zdravstsvenih agencija, kako ističe Begić, ukazuju na to da smo previše strogi kada su pitanju kriterijumi za oporavak i oni smatraju da je oporavljena osoba, ona koja tri dana nema povišenu temperaturu i kod koje je prošlo 10 dana od potvrđene infekcije.

"Postoje naučni dokazi da ti pozitivni PCR testovi u kasnim fazama, dosta vremena nakon obolijevanja izgleda da ne dokazuju kompletan virus nego da dokazuju određene djelove virusa, odnosno genetskog materijala virusa, koji je posljedica raspadanja virusa u ljudskom organizmu. Stav SZO je prilično jasan, oni te osobe koje su i 30 do 40 dana nakon infekcije PCR pozitivne ne smatraju opasnim po okolinu, te da je to što PCR detektuje, kod takvih osoba, dio virusnog materijala, a ne sam virus”, kazao je Begić.

U mnogim laboratorijama u Crnoj Gori su dostupni serološki testovi.

“Oni ne služe za dokazivanje zaraznosti. Ovi testovi služe da otkriju da li je neko bio u kontaktu sa virusom i da li je razvio antitijela na virus”, objasnio je Begić.

Upitan da prokomentariše zahtjev podgoričkih ugostitelja da se produži rad objekata do ponoći, Begić je rekao da IJZ ne bi imao ništa potiv da kafići rade do ponoći, kada bi se mjere sprovodile strogo i adekvatno.

Ključna uloga vezano za poštovanje mjera u ugostiteljskim objektima su sami vlasnici objekata, koji moraju da uvažavaju očekivanja svojih gostiju”, naveo je Begić i apelovao na vlasnike objekata da se pridržavaju poštovanja mjera.

U bolnicama u Crnoj Gori liječi se 186 kovid pozitivnih pacijenata, od kojih je 13 u teškom stanju kazao je dr Nemanja Radojević iz Kliničkog centra Crne Gore. On je kazao i da je 78 zdravstvenih radnika pozitivno na Kovid 19, od tog broja je 17 ljekara i 52 medicinska radnika. U samoizolaciji je 75 zdravstvenih radnika.

Begić je kazao da je primjer čojstva porodica sa Cetinja koja je izgubola svog člana, za koga se utvrdilo da je korona pozitivan.

“Porodiva zvala i ukazala na činjenicu da i oni, iako pogođeni tragedijom, ostaju u samoizolaciji. Mi smo iznenađeni da u svoj količini bola imamo takvo odgovorno ponašanje. Oni su čak i ukazali na neke ranije propuste slube, oni su primjer čojstva. Zato pozivam sve da kontaktiraju sa zdravstvenim službama, prijavljuju svoje kontakte i kada god imaju simptome, ostanu kući”, istakao je Begić.