Društvo

U nikšićkoj bolnici 44 kovid pacijenta

Autor mondo.me Izvor MINA

U nikšićkoj Opštoj bolnici(OB) liječe se 44 pacijenta pozitivna na koronavirus, od kojih je jedan životno ugrožen, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Izvor: Guliver/Getty images, Waradom Changyencham

Direktor nikšićke OB Ilija Ašanin precizirao je da se 35 oboljelih liječi na Infektivnom, a devet na Odjeljenju psihijatrije.

“U OB u Nikšiću, od 2. jula kada je prvi oboljeli od COVID 19 primljen, liječeno je 65 pacijenata, od kojih je 18 otpušteno na kućno liječenje. U Nikšiću je 186 kovid pozitivnih pacijenata, a 250 se nalazi u samoizolaciji”, saopštio je Ašanin na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, od 65 liječenih u toj zdravstvenoj ustanovi 29 su stanovnici Nikšića, 36 su iz Pljevlja, Žabljaka, Tivta, Kotora i Podgorice.

”U prosjeku su oboljeli pacijenti starosti 45 godina i prema našoj analizi, za razliku od prvog talasa, sada je mnogo više mlađih pacijenata nego starijih koji su kovid pozitivni”, rekao je Ašanin i dodao da je riječ o komplikovanim upalama pluća.

Pacijent koji je životno ugrožen, kako je saopštio, ima 71 godinu, došao je među prvima iz Pljevalja sa izuzetno komplikovanovanom upalom pluća sa jako lošim vitalnim parametrima i uspjeli su da riješe taj zdravstveni problem i na testu je sada negativan, ali je u toku liječenja dobio izliv krvi na mozak.

”Trenutno je stabilan i pod stalnim neurološkim i anesteziološkim nadzorom, nije na respiratoru i nadamo se da će uz intezivnu terapiju, koju takvi pacijenti dobijaju, riješiti i taj zdravstveni problem”, rekao je Ašanin.

On je naveo da ostali pacijenti koji se liječe u toj zdravstvenoj ustanovi nikada nijesu imali nikakve hronične zdravstvene tegobe.

Ašanin je ustvrdio da se u toj ustanovi radi profesionalno i da se pacijenti mogu osjetiti bezbjedno i sigurno, da imaju pojačanu ishranu, kao i da do sada ni jedan njihov medicinski radnik nije kovid pozitivan.

”To dovoljno govori o tome da se vodi računa o svim preporukama o korišćenju zaštitne opreme”, ukazao je Ašanin.