Društvo

Vlasnici lokala u dijelu Siti kvarta: Dovedeni smo u neravnopravan položaj

Autor mondo.me Izvor Televizija Vijesti

Vlasnici ugostiteljskih objekata koji posluju u zgradama "Unistan" u Siti kvartu u Podgorici tražili su od Seretarijata za saobraćaj i komunalne poslove da im, nakon ukidanja privremenih mjera donijetih protiv širenja koronavirusa, odobri rad do ponoći, pišu Vijesti.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Nadležni organi Glavnog grada ranije su donijeli odluku da se prema Skupštini Glavnog grada uputi inicijativa za izmjenu Odluke o radnom vremenu kafića u Sti kvartu, što bi podrazumijevalo da se za ovu zonu uvede poseban režim i da se rad ugostiteljskih objekata ograniči do 22:00 sata.

"Kao razlog da se inicira postupak za donošenje sporne odluke su paušalne i subjektivne primjedbe manjeg broja stanara na prekomjernu buku koja dolazi navodno iz ugostiteljskih objekata te problem sa parkiranjem u blizini istih. S tim u vezi, navodimo da ugostiteljski objekti ispunjavaju sve uslove propisane Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu, te propisno posjeduju limitatore buke, dok je manji broj ugostiteljskih objekata, shodno navedenim propisima, podnio zahtjev za ugradnju limitatora buke, za koje je postupak u toku. Postavlja se pitanje kakva je svrha ugradnje limitatora buke u ugostiteljskim objektima", navodi se u dopisu vlasnika ugostiteljskih objekata upućenih Glavnom gradu i Sekretarijatu za saobraćaj i komunalne poslove.

Navode i da su primjedbe nekih stanara u zgradama "Unistan" vezane za prekomjernu buku iz ugostiteljskih objekata "isključivo subjektivne prirode i objektivno neutemeljene".

"Primjedbe samo manjeg broja stanara povodom prekomjerne buke koja navodno dolazi iz obližnjih ugostiteljskih objekata cijenimo preuveličanim i pretjeranim. Imajući u vidu prednje, te činjenicu da u većini stambeno-poslovnih objekata u gradu posluju ugostiteljski objekti sa radnim vremenom najmanje do 24 časa, ne vidimo razlog zašto bi ovaj dio grada bio izuzetak za koji važe posebna ograničenja. U ovim teškim vremenima, pod izuzetno otežanim uslovima za rad, nastojimo da obezbijedimo egzistenciju, kako za svoje porodice, tako i za porodice svojih zaposlenih... Usvajanje predloga odluke koji je podnijet Skupštini Glavnog grada, a tiče se skraćenja radnog vremena do 22 časa, dovelo bi samo do nesagledive štete za ugostitelje bez bilo kakvog efekta na nivo emitovanja buke od strane različitih emitera, budući da je buka prisutna u svim gusto naseljenim gradskim područjima, a ne samo u ovom dijelu Glavnog grada Podgorice".