Društvo

Šehović: Za nama su dobri rezultati, a pred nama još bolji

Autor mondo.me Izvor MINA

U Crnoj Gori su protekle četiri godine uvećana budžetska izdvajanja za sve nivoe obrazovanja za nekoliko desetina miliona EUR, pa su danas na istorijskom maksimumu, saopštio je potpredsjednik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović.

Izvor: Ministarstvo prosvjete/V.Tomović

"Za nama su dobri rezultati u prosvjeti, a pred nama još bolji", poručio je Šehović.

Prema njegovim riječima, obrazovana mladost ima snagu koja je potrebna za borbu protiv kiča, i znanje koje je neophodno za mudre odluke.

"Priliku da budemo na čelu Ministarstva prosvjete smo iskoristili za kreiranje kvalitetnijeg i modernijeg obrazovnog sistema, u interesu svakog učenika", rekao je Šehović.

Šehović je kazao da je, izgradnjom nekoliko novih vrtića i rekonstrukcijama postojećih, prosvjeta uz podršku drugih resora i Vlade otvorila preko dvije hiljade novih mjesta za najmlađe.

„To je omogućilo da se obuhvat djece starije od tri godine predškolskim vaspitanjem poveća sa 50 na 73 odsto“, rekao je Šehović.

On je naveo da su zajedničkim naporima uspjeli da dogovore izgradnju 38 obrazovnih objekata, a da je na stotine već rekonstruisano.

„Na taj način je započeto najveće ulaganje u obrazovnu infrastrukturu ikada”, rekao je Šehović.

Prema njegovim riječima, poslije jedne decenije iznova je pokrenut dualni sistem obrazovanja u stručnim školama, u koji za tri godine uključeno 250 poslodavaca i oko 800 đaka koji primaju mjesečnu naknadu.

Kako je naveo, njih 60 odsto se već zaposlilo.

„Uz 121 stipendiju za Romsku i egipćansku populaciju, 700 godišnjih stipendija za srednjškolce koji se opredijele za nedostajuća zanimanja, 300 godišnjih stipendija za najbolje studente i skoro 100 godišnjih stipendija za magistarske i doktorske studije, pokazalo se da se na mladima ne zagovaraju uštede“, naveo je Šehović.

Prema njegovim riječima, urađeno je mnogo.

„Jedan od najvećih iskoraka svih nas uvođenje besplatnih osnovnih i master studija, čije benefite je do sad već iskoristilo oko deset hiljada studenata“, naveo je Šehović.

On smatra da prosvjetari zaslužuju konstantno poboljšanje statusa.

“Počelo se sa povećanjem zarade 9+3 odsto, a do sada je kroz stambenu zadrugu prosvjetnih radnika predato na korišćenje oko 700 stambenih jedinica”, kazao je Šehović.

Kako je rekao, svi su radili puno, zajedno, iz najboljih namjera.

"Upravo sve to je dalo rezultate kojima se mi, Socijaldemokrate, koji smo imali čast da vodimo ovo ministarstvo u prethodne četiri godine, posebno ponosimo", zaključio je Šehović.