Društvo

U Tuzima vatrogasci izlaze na teren samo na poziv Komunalne policije!

Autor mondo.me Izvor Dan

Od 1. jula u Tuzima je ugašeno 20 požara, a svi oni nastali su kao posledica ljudskog nemara, saopštio je Redžep Čunmuljaj, vršilac dužnosti načelnika Komunalne policije.

Ilustracija
Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Opština Tuzi ni ove godine nema vatrogasni punkt, a požare rade vatrogasci iz Podgorice, piše Dan.

Čunmuljaj je naveo da na teren izlaze samo na poziv Komunalne policije, ali ne i na poziv građana.

Služba zaštite je zauzela stav da bez kontakta sa Komunalnom policijom ili inspekcijom ne izlaze na teren. Na poziv građana ne izlaze jer je bilo lažnih poziva, tako da na lice mjesta prvo izađemo mi da utvrdimo činjenično stanje. Nakon toga obavijestimo vatrogasce”, rekao je Čunmuljaj.

On dodaje da je dobar dio građana ispoštovao mjere da se pokose imanja prije početka sezone požara.

“U ponedjeljak smo imali pet požara, od kojih je jedan bio u centru. Svi požari su posledica ljudskog faktora i nastali su paljenjem nekošenih livada”, rekao je Čunmuljaj.

On je apelovao na građane da ne pale vatre na otvorenom i da u koliko vide da to neko radi, obavijeste Komunalnu policiju.

Vd načelnika Komunalne policijeu Tuzima je građane zamolio da se prilikom čišćenja i uređivanja njiva i voćnjaka uzdrže od paljenja vatre na otvorenom.

Paljenje vatre na otvorenom u ljetnjim mjesecima je rizično jer je vegetacija i konfiguracija terena na teritoriji naše opštine takva, da sa prvim toplijim danima vene i suši se, naročito na kamenitim površinama. Požari mogu lako izmaći kontroli i proširiti se na šumska područja, stambene objekte, a time ugroziti i ljudske živote”, poručio je Čunmuljaj.