Društvo

"Ako ste kontakt zaražene osobe, ostanite kući ili ćemo postati Bergamo"

Autor mondo.me

Jevto Eraković, direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) je saopštio da je u Crnoj Gori hspitalizovan 161 pacijent. Epidemiolog Sead Begić apeluje na kontakte korona pozitivnih pacijenata da budu odgovoroni i ostanu kod kuće.

Izvor: Vlada Crne Gore

"Loša vijest je da smo u prethodna 24 časa imali dva pacijenta koja su preminula. Jedan je 1951. godište i pacijentkinja 1970. godište, što pokazuje koliko je teška klinička slika koju ovaj virus može da pokaže", istakao je Eraković na pres konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Navodi da je liječenje u Kliničkom centu u skladu sa svim evropskim protokolima.

“U Crnoj Gori se sa ovakvim načinom rada i ovom metodologijom se sigurno najpoštenije radi”, kazao je Eraković i dodao da su sve informacije tačne i precizne.

“Ne vjerujem da bilo ko u regionu ima takve podatke i mislim da to moramo da cijenimo”, poručio je direktor KCCG.

Eraković je kazao da mjere NKT-a mogu da smetaju samo onima koji tvrde da je virus izmišljen.

"Svakome je sada jasno o čemu se radi. Ove mjere sada pokušavaju da prebace na politički teren, nas u NKT-u to ne zanima, samo nas zdravlje građana zanima", kazao je Eraković i pozvao građane da budu jedinstveni i fokusirani na zdravlje.

Komentarišući gužve u vozovima tokom vikenda epidemiolog Senad Begić je kazao da su maske u javnom saobraćaju obavezne.

“Apelujem na ŽPCG da u narednom periodu poveća broj vagona ili linija kako bi se pokušalo i na taj način smanjiti broj osoba koje koriste vozove”, poručio je Begić.

Na pitanje novinara, da li je bilo slučajeva smrti od posljedica korone mimo bolnica, Begić je kazao da je jedna osoba, zaražena koronom, preminula van bolnice, odnosno kući.

“Jedan slučaj evidentiran u subotu, radi se pacijentkinji 1930. godište, za koju je nakon smrti utvrđeno da je bila kovid pozitivna, ali podaci ukazuju da je smrt bila nagla i iznenadna. To je ono sa čime sada raspolažemo”, naveo je Begić. Dodaje i da će takvih slučajeva biti još. Naveo je i još jedan nesvakidašnji slučaj.

“Pacijent koji je preminuo zbog višestruke povrede unutrašnjih i spoljašnjih organa tokom obrade u KCCG je dokazano da je bio kovid pozitivan, međutim zbog smrti, koja je nastala kao posljedica spoljašnje sile takva smrt se neće voditi kao povezana sa koronom”, kazao je Begić.

On je kazao da situacija ne izmiče kontroli, s obzirom da svakodnevno raste broj zaraženih, već da svi znamo šta treba da radimo.

"Ako se neko identifikuje kao kontakt njegova obaveza da ostane kući, izolovan i smanji kontakte", kazao je Begić i dodao da takav pristup može da obuzda epidemiju, ali da moramo biti odgovorni.

"U protivnom imaćemo Begramo, a to niko ne želi", kazao je Begić.