Društvo

Do jula 17 novih e-usluga, korona ubrzala digitalizaciju

Autor mondo.me Izvor Dnevne novine

Do jula 2020. godine, u okviru nadležnosti, državni organi su kreirali 17 novih usluga na Portalu e-uprave, pokazuje julska Analiza stanja elektronskih usluga koju je pripremilo Ministarstvo javne uprave

Izvor: MONDO / Marko Čavić

Od toga Ministarstvo javne uprave je kreiralo dvije usluge: “Zahtjev za izdavanje kopije dokumentacije iz službene evidencije za NVO” i “Zahtjev za izdavanje uvjerenja o činjenicama iz službene evidencije za NVO”.

Ministarstvo nauke je kreiralo takođe dvije usluge: “Sufinansiranje putnih troškova istraživača za učešće na ICGEB sastancima i kursevima” i “Prijavu za finansiranje putnih troškova eksperata i stručnog osoblja angažovanih od Ministarstva nauke”.

Ministarstvo sporta i mladih je kreiralo e-uslugu “Zahtjev za polaganje Stručnog ispita za rad u oblasti sporta”.

Ubjedljivo najviše usluga, što je i očekivano, kreirao je Fond za zdravstveno osiguranje, a neke usluge postoje i od ranije.

U pitanju su eNaručivanje (produženje recepata), eOsiguranje i eApoteka elektronski servisi namijenjeni građanima (pacijentima), razvijen u cilju pružanja informacija o naručivanju, zdravstvenom osiguranju i dostupnosti lijekova svim apotekama koje imaju Ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje.

Kreirana je usluga eNalaz-koja omogućava pacijentima uvid u rezultate biohemijskih laboratorijskih analiza putem interneta i usluga eRecept koji omogućava pacijentima uvid u propisane i realizovane recepte.

Od ranijih usluga tu je eZakazivanje servis za online zakazivanje posjeta kod izabranih doktora u domovima zdravlja.

Kreirana je i usluga Zahtjev za dodjelu identifikacionih brojeva prekršajnih naloga u Registru novčanih kazni i prekršajne evidencije za fizičko lice.

Pored ostalih, kreirana je i usluga Ljekarske komisije-servis koji omogućava pregled ljekarskih komisija po gradovima u Crnoj Gori.

Tu je e-usluga Ljekovi, servis koji prikazuje listu ljekova koji se izdaju na recepti i ljekove koji se upotrebljavaju u zdravstvenim ustanovama.

Na portalu eZdravlje mogu se naći i e-servisi “Privatne zdravstvene ustanove (PZU)” i “Javne zdravstvene ustanove (JZU)” servis koji objezbjeđuje spisak svih privatnih i javnih zdravstvenih ustanova u zdravstvenom sistemu Crne Gore.

Što se tiče Uprave carine, ta institucija je kreirala zapaženu uslugu “Zahtjev za upis u Carinski registar”.

Kriza sa COVID-19 donijela je potrebe za novim digitalnim uslugama javne uprave i veću potražnju za postojećim uslugama.

U prethodnom periodu svi državni organi nastojali su da usluge realizuju elektronskim putem kako bi na taj način građanima olakšali proces ostvarivanja prava i pomogli u ostvarivanju socijalne distance.

Ministarstvo javne uprave je na samom početku krize dalo jasne preporuke svim organima u javnoj upravi i obavijestilo građane da mogu elektronskim putem predati zahtjeve, putem maila i elektronskih usluga.

Za vrijeme trajanja pandemije razvijeno je nekoliko elektronskih usluga kreiranih od državnih organa u prvom redu: “Online prijava za državljane Crne Gore koji žele da se vrate u domovinu”, “Online zahtjev za podnošenje prijave za subvenciju” i “Online zahtjev za dodjelu PlN-a za logovanje na sistem eZdravlja”.

Razvijena je platforma “Uči doma”, a razvijeni su i elektronski zahtjevi za upis djeteta u prvi razred osnovne škole, za upis djeteta u vrtić i za upis u srednju školu.

Kreirana je i “Online platforma za doniranje Nacionalnom koordinacionom timu”, kao i mobilna aplikacija za praćenje simptoma osoba koje su u samoizolaciji.

Takođe, implementiran je portal Digitalna solidarnost. Sa druge strane, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstvo nauke i Ministarstvo kulture organizovali su prvi onlajn hakaton u Crnoj Gori CORONATHON.me.

Cilj hakatona je bio da se pronađu rješenja koja će Crnoj Gori pomoći da se brzo prilagodi, odgovori na krizu i oporavi od posljedica novog virusa korona COVID-19.

NAJVIŠE ZAHTJEVA ZA KAZNENE EVIDENCIJE

Kada je u pitanju broj podnešenih zahtjeva putem portala euprave, ukupno je podnesen 491 zahtjev. Zanimljivo je da je najviše podeseno zahtjeva za dostavljanje podataka iz kaznene evidencije za fizička lica čak 238, odmah slijede prijava za polaganje stručnog ispita za rad u državnim organima sa visokom stručnom spremom 82, dok su na trećem mjestu zahtjevi za dostavljanje podataka iz prekršajne evidencije za fizička lica njih 24.

Autori analize konstatuju da se pojedinačno uvećanje korišćenja e-usluga iz oblasti zdravstva može se vidjeti iz korišćenje usluge eApoteka.

Nime, korišćenje ove e-usluge je naglo poraslo u periodu početka epidemije, ali je zatim naglo opalo. Jedan od razloga je moguće ustezanje građana da traže ljekove, posjećuju apoteke i čekaju u redovima.

“Što se tiče usluge eRecept, generalne ocjene korišćenja ove e-usluge govore da je maksimalno korišćenje ove e-usluge bilo u nedjelji proglašenja epidemije i uvođenja posebnog stanja i mjera, a minimalno korišćenje je bilo u prvoj nedjelji maja kada je epidemija počela da stagnira”, zaključuju autori Analize.