Društvo

Mugoša: Mladi ne poštuju mjere, maska zaustavlja epidemiju

Autor mondo.me

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša zamolio je danas građane Podgorice da ispoštuju , kako je kazao, oštru mjeru i nose maske na otvorenom prostoru. "To je jedini način", kazao je Mugoša.

Izvor: Printscreen

Mugoša je rekao da su mjere koje su snazi oštre, ali omogućavaju da privreda funkcioniše. On je saopštio da mladi baš i ne poštuju mjere.

"Sve mjere su uzaludne ako se ne poštuju, nećemo moći da zaustavimo epidemiju. Kod mladih to sve teže ide, ali bez obzira na njihove potrebe moraju naći način i reći da je sada situacija drugačija i da ovo zahtjeva drugačije ponašanje kod mladih", rekao je Mugoša i dodao da mladi treba da vode računa da izbjegnu skupove i fizički kontakt.

"Situacija govori da se epidemija pomjera ka mlađim kategorijama, što je dobro jer mladi lakše podnose virus, ali i loše jer lakše prenose virus", rekao je Mugoša.

On je kazao da su juče donešene odluke koje zahtijeva trenutna situacija.

"Maska je jedna od osnovnih mjera koja spriječava infekciju. Širenje epidemije govori da se maske ne nose, zato je i donešena ta mjera i to je jedini način da se ljudi naviknu na maske. Znam da je teško ljeti nositi masku, ali moramo da živimo na ovaj način, sa virusom", rekao je Mugoša.

"Sve mjere koje se usvajaju su samo usmjerene ka tome da se spriječi širenje infekcije i da se vratimo u normalu", kazao je Mugoša.

Na pitanje novinara da li je tačno da je, kada je čuo da su raspisani izbori, kolegi Begiću kazao "pukla nam je pogibija", Mugoša je kazao da je to izrečeno kao šala.

"To je značilo da ćemo imati još više posla, pored svega što već radimo. Izborni proces je vrlo izazovan sa epidemiloške tačke gledano, htio sam samo slikovito da opišem šta nas čeka u smislu posla", kazao je Mugoša.



Direktor Dječije bolnice Saša Radović kazao je danas da je na bolničkom liječenju u Crnoj Gori 141 pacijent zaražen korona virusom, od kojih je 17 sa teškom kliničkom slikom.

On je saopštio i da se u KCCG liječe 32 pacijenta, oboljela od kovida 19. Zaraženo je, kako navodi 47 zdravstvenih radnika, od kojih 12 doktora. U beranskoj bolnici liječi se 41 kovid pacijent, u Baru je njih 29, a u nikšićkoj bolnici 28.

“U zdravstvenom sistemu je 486 postelja sa mogućnosti proširenja”, naveo je Radović i podsjetio da raspolažemo sa 172 respiratora.

"Na koronu je pozitivno 47 zdravstvenih radnika. U samoizolaciji 136 zdravstvenih radnika. 95 djece zaraženo koronavirusom", kazao je Radović.
Kada je riječ o kaznama za nepoštovanje mjera , Mugoša je kazao da kaznan ne treba da bude ono što tjera ljue da primjenjuju mjere već da to bude shvatanje o neophodnosti primjene mjera.