Društvo

EU zatvara granice za Crnu Goru

Autor mondo.me Izvor RTCG

Savjet EU usvojio je revidiranu listu zemalja čijim državljanima je dozvoljeno putovanje u EU, na kojoj se ne nalazi Crna Gora. Pored Crne Gore, na listi nije ni Srbija, piše RTCG.

Izvor: danielsbfoto/iStockphoto, Guliver/Getty Images - MN Press

Lista je, kako se navodi, podložna promjenama i biće revidirana na svake dvije nedjelje.

Na listi su: Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj. Kada je riječ o Kini, za tu zemlju se očekuje princip reciprociteta.

Državljani Andore, Monaka, San Marina i Vatikana smatraju se u pogledu ovih preporuka kao članice EU.

Kriterijumi kojima se određuje koje će zemlje biti na listi odnose se prvenstveno na epidemiološku situaciju, mjere zaštite, uključujući fizičko distanciranje kao i socijalne i ekonomske parametre, saopšteno je iz Savjeta. Ti kriterijumi se, kako objašnjavaju, primjenjuju kumulativno.

Na osnovu epidemiološke situacije zemlje van EU moraju zadovoljavati sljedeće kriterijume, naročito:

  • Broj novih COVID-19 slučajeva tokom prethodnih 14 dana na 100.000 stanovnika mora da bude blizu ili ispod prosjeka EU.
  • Zemlje treba da bilježe stabilan ili opadajući trend novih slučajeva tokom tog perioda u poređenju sa prethodnih 14 dana.
  • Ukupan odgovor na COVID-19, uzimajući u obzir dostupne informacije, uljučujući i aspekte poput testiranja, nadzora, praćenje kontalata, zaštitu, tretman i obavještavanje, kao i pouzdanost informacija, i u slučaju potrebe, ukupan prosjek prema Međunarodnim svjetksim pravilima (IHR). Informacije koje dostavljaju EU delegacije u ovim aspektima takođe treba da budu uzete u obzir.

Savjet predlaže da od ovih ograničenja budu izuzeti:

  • Državljani EU i članovi njihovih porodica
  • Rezidenti sa dugim boravkom u EU i članovi njihovih porodica
  • Putnici sa opravdanom svrhom ili potrebom putovanja.

Ove preporuke se odnose na pridružene zemlje Šengena, Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku.

Preporuke Savjeta, kako je objašnjeno, nisu pravno obavezujuce, a države članice ostaju odgovorne da implementaciju njihovog sadržaja. One mogu, uz punu transparentnost, ukinuti ograničenja na putovanja samo prema zemljama koje su na listi, navodi se u saopštenju Savjeta.

Zemlje članice, kako se dodaje, ne bi trebalo da odluče da ublaže ograničenja prema trećim zemljama prije kooridinirane odluke.