Društvo

Karta do svih prigradskih naselja 90 centi

Autor mondo.me Izvor Dan

Autobuska karta do svih prigradskih naselja koštaće isto i to 90 centi, piše Dan.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Najdrastičnije pojeftinjenje, koje putnike očekuje narednih dana, će biti na liniji Podgorica- Lijeva Rijeka- Veruša gdje su dosad vožnju u jednom pravcu plaćali 4,30 eura.

Pojeftinjenje je prouzrokovalo uvođenje elektronske karte koja podrazumijeva da se sa jednom kupljenom kartom građani mogu voziti u više autobusa različitih prevoznika u vremenskom intervalu za koji je karta izdata.

Karta koja važi za vožnju od 100 minuta koštaće 90 centi, a dnevna od 24 sata koštaće tri eura. Sistem se međutim, još testira a u autobusima je ugrađena oprema.

“Očekujemo da sistem startuje. Nije jednostavno, odlažemo od dana do dana. Počeće vrlo brzo sa novom cijenom karte, a to je 90 centi. Uvodi se elektronska karta, naređeno je da u gradskom i prigra dskom prevozu bude 90 centi i vidjećemo šta ćemo da radimo. Mi smo već jednom smanjili cijenu karte ka Veruši, ranije je bila 4,80 eura”, navodi Haris Alivodić, vlasnik Gradskog saobraćaja PG.

Autobus do Veruše saobraća da puta dnevno, a ova linija, kako kaže Alivodić, nije rentabilna.

“Nadam se da će se sada povećati broj putnika jer ne mogu da uopšte ukapiram kako ćemo izaći na zelenu granu, kako ćemo finansijski izdržati sve ovo. Ako ne bude adekvatan odziv putnika, trebaće nam pomoć Glavnog grada”, naveo je Alivodić.

U Podgorici ima 16 prigradskih linija koje pokrivaju tri prevoznika. Tako se pojeftinjene očekuje i za stanovnike Zete, Tuzi, Bioča, Pipera i Kuča.

Da će smanjiti cijenu karte u Zeti potvrdio je i Janko Bulatović, direktor BLT-a.

“Gradski i prigradski prevoz će biti izjednačen, pa će cijena karte biti 90 centi. Nove cijene startovaće narednih dana, nadamo se da ćemo imati povećan broj putnika. Sam projekat je predvidio da narod što više koristi autobuski prevoz. Ovo je pilot projekat, a broj putnika će biti dokaz da li su građani to prihvatili ili ne”, naveo je Bulatović.