Društvo

ISPRAVKA: Ne možete doći u Crnu Goru i izbeći karantin, ni iz Srbije, ni za 3.500 evra

Autor mondo.me Izvor Standard

Na našem portalu objavljena je dezinformacija da postoji način izbeći mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, što nije tačno.

Izvor: Guliver, Getty Images/Getty Images North America

Na portalu mondo.me 9.7.2020. objavljena je dezinformacija da za 3.500 evra možete platiti let iz Beograda za Podgoricu ili Tivat i da uz PCR test na COVID-19 ne stariji od 72 časa za vas ne važe mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Netačno je navedeno da ste u tom slučaju "potpuno slobodni" i da "birate željenu destinaciju u Crnoj Gori".

U vesti koja je preuzeta sa portala "Standard" potpuno je zanemareno da su u tom trenutku za nekomercijalni aviosaobraćaj iz Srbije važila ista pravila kao i za ostatak zemalja koje su u istoj kategoriji. Ta pravila propisuju da ukoliko vazduhoplov dolazi iz neke od država sa „zelene liste“ nema dodatnih ograničenja prilikom ulaska. Ukoliko vazduhoplov dolazi iz ostalih država putnici i posada moraju prilikom ulaska u Crnu Goru posjedovati negativan PCR, ELISA ili ECLIA test na COVID-19 ne stariji od 72 sata, i prema ovim putnicima se nakon ulaska u Crnu Goru preduzimaju propisane mjere zdravstvenog nadzora.

I dr Boban Mugoša je na konferenciji za novinare podvukao: "to se tiče avijacije, ona ne podrazumijeva da oni slobodno dolaze. I za njih važe svi propisi. Avijacija je uvedena kada je zemlja bila corona free i imala je zadatak da otvori CG. Računalo se da u toj avijaciji do 10 putnika možete imati kontrolu. Na kraju krajeva iz te avijacije nismo imali probleme