Društvo

Medenica: Situacija sve ozbiljnija, o "zatvaranju" Podgorice odlučiće NKT

Autor mondo.me

Načelnica Odjeljenja za zarazne bolesti u IJZ dr Sanja Medenica kazala je danas da je primijećen povećan broj obolijevanja u Podgorici i zamolila građane da poštuju mjere kako bi se talas virusa zaustavio.

Izvor: Vlada Crne Gore/Printscreen

Na konferenciji za medije NKT-a je saopšteno da je u Beranama jedna osoba preminula, a da se utvrđuje da li je ta osoba bila zaražena korona virusom. Od početka juna registrovano je osam smrtnih slučajeva i pet oporavljenih.

"Epidemiološka situacija je sve ozbiljnija, povećava se broj registrovanih slučajeva", kazala je Medenica i zamolila građane da nose maske i održavaju higijenu radnog i životnog prostora.

Direktor Dječije bolnice dr Saša Radović saopštio da je na liječenju ukupno 79 pacijenata.

"U KCCG su 32 pacijenta, svi su dobrog stanja. U Baru je 12 pacijenata, svi su stabilni. U Beranama je 28 pacijenata, četiri su vitalno ugrožena i na kiseoniku. U Nikšiću se liječi 7 pacijenata, jedan u pogoršanju, ali uglavnom su dobrog stanja", kazao je Radović.

"Što se tiče djece imamo ukupno 98 pacijenata, za uzrast do 19 godina. Djece do devet godina je do 33, što je 5,5 odsto, a njih 65 su uzrasta do 19 godina. Svi ovi pacijenti su dobrog opšteg stanja", naveo je Radović.

Na pitanje novinara koji stepen ugroženosti treba da bude da bi se proglasila epidemija u Podgorici, ona je kazala da je primijećen povećan broj oboljelih u Glavnom gradu.

"Nismo pričali o zatvranju Podgorice, ali sve zavisi od epidemiološke situacije", rekla je Medenica i dodala će se stanje pratiti po sektorima, a o eventualnom vanrednom stanju odlučiće NKT.

"Mi pratimo situaciju u zavisnosti od toga odlučićemo o epidemiji", kazala je Medenica.



Ona je kazala da IJZ radi punim kapacitetom i "ne oslanja se samo na tri čovjeka".

"PCR se kod nas radi od 2007. godine. Od pojave korone mi smo nabavili testove i samo ta dijagnostika se kod nas radi", rekla je Medenica i dodala da Crnoj Gori nema slučajeva ponovnog obolijevanja od korone.