Društvo

Vuković: Poštujete preporuke ili slijede drastične mjere

Autor mondo.me

Preporuke Instituta za javno zdravlje (IJZ) moraju se poštovati u potpunosti i bez izuzetka, poručio je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, navodeći da u suprotnom mogu uslijediti drastične mjere kao što su ograničenje kretanja ljudi i zatvaranje ugostiteljskih objeka

Izvor: PG biro

Kako je saopšteno iz PG Biroa, Vuković je danas sa rukovodiocima gradskih službi i preduzeća razmotrio aktivnosti i planove zajedničkog djelovanja svih subjekata.

„Kako bi se smanjio nivo epidemiloškog rizika u gradu, pružila neophodna podrška državnim institucijama u borbi sa koronavirusom i organizovalo nesmetano funkcionisanje svih gradskih službi u novonastaloj situaciji“,dodaje se u saopštenju.

Vuković je ocijenio da je neophodno upoznati građane da je situacija takva da se mjere moraju poštovati u potpunosti i bez izuzetka.

„Jer u suprotnom rizikujemo ponovno uvođenje pojedinih drastičnih mjera koje podrazumijevaju ograničenje kretanja ljudi, zatvaranje ugostiteljskih objekata i slično, što svakako niko od nas ne želi“, upozorio je Vuković.

Na sastanku je konstatovano da je, na bazi raspoloživih podataka, trenutno koronavirus prisutan mnogo više nego što je to bio slučaj u prvoj fazi njegove pojave i širenja.

To, kako je saopšteno, dodatno implicira odgovoran i posvećen odnos svih relevantnih državnih, ali i lokalnih subjekata, kako bi na najbolji mogući način odgovorili najvažnijem javnom interesu, a to je zdravlje građana.

„Glavni grad je u fazi pojave koronavirusa bio primjer dobre prakse i efikasnog postupanja drugim lokalnim upravama, a dao je i značajan doprinos naporima NKT-a na planu suzbijanja daljeg širenja ovog virusa“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su, u skladu sa tim, a imajući u vidu sve opasnosti i potencijalne rizike, službama i preduzećima dati konkretni savjeti i sugestije za njihovo buduće djelovanje.

„Konstatujući da je Glavni grad i ovog puta spreman za sve vrste izazova, zaključeno je da će se radni proces odvijati nesmetano, uz poštovanje svih mjera propisanih od NKT-a i IJZ-a, a da će gradske službe i preduzeća ponovo biti snažan oslonac državnim organima u ovoj zajedničkoj borbi“, dodaje se u saopštenju.