Društvo

Roditelju djeteta predškolskog uzrasta plaćeno odsustvo sa posla

Autor mondo.me

Roditelju ili staratelju djeteta predškolskog uzrasta biće obezbijeđeno pravo na plaćeno odsustvo sa rada, odlučilo je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT).

Izvor: Vlada Crne Gore/B.Ćupić

Odlučeno je da se nakon jučerašnje mjere zatvaranja javnih i privatnih obrazovno-vaspitnih ustanova za predškolsko obrazovanje, tokom važenja mjere, jednom od roditelja ili staratelja obezbijedi pravo na plaćeno odsustvo sa rada.

Ta odluka se, kako je saopšteno, ne odnosi na zaposlene u zdravstvu, ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, upravama policije i carina, Poreskoj i Upravi za nekretnine, Direktoratu za državni trezor u Ministarstvu finansija koji rade na realizaciji Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa, koji je donijela Vlada.

Izuzetak su i zaposleni u upravama za inspekcijske poslove i za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, ustanovama za smještaj lica iz oblasti socijalne i dječje zaštitu, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, službama zaštite i spašavanja kao i u drugim organima i službama za koje NKT ocijeni da je njihova djelatnost neophodna za vrijeme trajanja mjera.


Odlučeno je i da se prekida rad prvostepenih socijalno-ljekarskih komisija u oblasti socijalne i dječje zaštite u centrima za socijalni rad.

Iz NKT-a su još jednom pozvali sve državne, organe državne uprave, lokalne samouprave i lokalne uprave, privredna društva, javne ustanove i druga pravna lica, kao i preduzetnike da zaposlenima koji mogu raditi od kuće omoguće takav rad.