Društvo

OVIH 5 naizgled BEZAZLENIH SIMPTOMA kriju OZBILJNU BOLEST!

Autori mondo.me Maja Gašić

Obratite pažnju na ove simptome, postoji velika vertovatnoća da je reč o ranim znacima bolesti od koje boluje ogroman broj svetske populacije.

Izvor: YouTube/Eye Examination

Često se dešava da neko ima dijabetes godinama, a da toga nije svestan sve dok se bolest ozbiljno ne zakomplikuje.

Kako stručnjaci ističu, rane simptome šećerne bolesti je izuzetno lako propustiti. Jedan od pregleda koje obavezno treba obaviti jeste detaljna analiza očnog dna, budući da neregulisan šećer u krvi utiče na krvne sudove u zadnjem delu oka...

Aukoliko imate neki od ovih simptoma, obavezno se javite lekaru, postoji velika verovatnoća da se već duže vreme vaš organizam bori sa dijabetesom.

1. Problemi sa vidom

Promene nivoa šećera u krvi mogu dovesti do problema sa vidom. Što je šećer u krvi viši, to pacijent ima veći problem sa kratkovidošću i zamagljenjem. Visok šećer u krvi može da prouzrokuje curenje tečnosti u sočivo oka, što ga čini nabreklim i menja mu oblik, usled čega dolazi do zamagljenja vida.

2. Problemi sa sluhom

Ako neprestano tražite od ljudi da ponavljaju šta su rekli ili TV i muziku najvijate "na najjače", postoji mogućnost da vam šećer u krvi nije dobro regulisan. Naučnici kažu da promene u sluhu mogu biti povezane sa dijabetesom, odnosno da visoki nivo šećera u krvi može da ošteti male krvne sudove i nerve u unutrašnjem uhu, što utiče na sluh.

3. Učestali svrab kože

Visoki šećer u krvi, zajedno sa lošom cirkulacijom i oštećenjem nerava izazvanim dijabetesom, mogu da isuše kožu i uzrokuju svrab, kaže Američko udruženje za dijabetes.

4. Imate česte gljivične infekcije

Gljivice se "hrane" šećerom, pa tako ukoliko vam je povišen šećer u krvi, često se dešava da imate gljivične infekcije intimne regije, napominje Američko udruženje za dijabetes.

5. Neprijatan zadah

Visoki nivo glukoze može izazvati infekcije, bol i druge probleme koji utiču na zdravlje zuba, jezika, desni i vilice. "Promenjen" ukus u ustima, loš zadah ili drugi problemi sa usnom dipljom mogu biti upozorenje da vam je šećer u krvi previsok.

Tagovi