Društvo

"Zaboravite svadbe, slavlja, okupljanja, NKT može lako sve da zatvori"

Autor mondo.me

Šef kriznog medicinskog štaba, Ranko Lazović ponovio danas da je poštovanje mjera obaveza svih nas.

Izvor: Vlada Crne Gore

Lazović je kazao da su u Crnoj Gori hospitalizovane 54 osobe sa Kovidom-19, od čega je u Kliničkom centru Crne Gore 18 zaraženih. Četiri pacijenta na kiseoniku, a jedan na respiratoru, u teškom teškom opštem stanju i životno ugrožen.

Kako je kazao prosjek godina oboljelih je 43, aonih u bolnici 53 godine.

"Niko zvanično nije rekao da je virus oslabio ni da su kliničke slike blaže. Radi se o mladim ljudima koji nemaju udružene bolesti pa nose bolest lakše", rekao je Lazović.

"Dva lejkara iz Rožaja su oboljela, dvije sestre iz Rožaja i jednu iz Pljevalja, jedno tehničko lice iz Berana. 83 zdravstvena radnika su u samoizolaciji", rekao je Lazović.

"Situacija je još uvijek pod kontrolom, opreme i tehničkih sredstava imamo dovoljno.Prinuđeni smo da riješimo posljedicu, uzrok ne možemo da riješimo", kazao je Lazović.

"Zaboravite svadbe, slavlja, politička okupljanja... NKT može veoma lako da donese odluku kao i prvi put, da zatvorimo sve. Ali opet nas čeka okruženje, otvaranje granica...", kazao je šef kriznog medicinskog štaba i dodao da se veliki broj pojedinaca pridržava mjera, ali da se isto tako svakodnevno može vidjeti nepoštovanje naredbi i mjera.



"Svakoga dana za istim stolom sjedi po nekoliko ljudi bez fizičke distance", rekao je Lazović.

Načelnica Odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje, Sanja Medenica, kazala je da su epidemiološke ekipe non stop na terenu.

"Zabrinuta sam zbog povećanja broja zaraženih. Molim građane za strpljenje. Svaki kontakt mora biti u izolaciji, samo tako možemo kontrolisati epidemiju", kazala je Medenica na konferenciji.

Istakla je da su spremni za slučaj obolijevanja tuirista koji dođu u Crnu Goru.

Ona je poručila da imaju adekvatan broj testova i PCR aparata.

"Imamo široko uzorkovanje i široko testiranje, mnoge zemlje su te indikacije smanjila. Mnogo je bitno uzorkovati osobe sa simptomima, i osobe koje su u teškom stanju", rekla je Medenica.

Porodilištu u privatnoj bolnici "Kodra" vraćen je status "Kovid" porodilišta. Lazović je kazao da do sada tamo nije bilo porođaja.