Društvo

Na Debelom brijegu polako raste promet

Autor mondo.me Izvor MINA

Od otvaranja granice, odnosno izmijenjenog režima ulaska u Crnu Goru, na graničnom prelazu sa Evropskom unijom (EU), Debeli brijeg, raste promet, pa je 1. jul protekao u znaku 1,3 hiljade dolazaka, 30 odsto više nego posljednjeg dana juna.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Načelnik Odjeljenja granične policije Herceg Novi, Dejan Janković, kazao je da je od stranih državljana najviše Njemaca, onih koji su ranije dolazili na odmor u Crnu Goru, zatim turista iz Italije, Holandije, Austrije i Slovenije.

“To je i dalje samo 20 odsto u odnosu na isti dan prošle godine, međutim, s promjenom režima ulaska u Crnu Goru, ipak, ohrabruje podatak da dolazi do većeg ulaska stranih državljana”, rekao je Janković, prenosi Radio Jadran.

Možda ce vas zanimati



Tokom juna bilo je 53 hiljade prelazaka ili 20 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, ali, ipak, to je znatno povećanje u odnosu na period od 15. marta.

Janković je objasnio da kada je riječ o crnogorskim državljanima oni se nesmetano mogu vratiti u Crnu Goru kao i od početka epidemije.

“Preporuka je da se najave diplomatsko konzularnom predstavništvu Crne Gore u zemlji u kojoj se nalaze. Ali iako se ne najave sa nekog od graničnih prelaza mi obavještavamo Operativni štab. Nakon toga im se odobrava ulazak, uz mjeru zdravstveno sanitarne inspekcije -samoizolacija ili karantin, u zavisnosti od njihovog kretanja”, naveo je Janković.

Iako crnogorski državljani mogu da putuju u zemlje EU od 1. jula, na svakoj državi članici je da procijeni pod kojim uslovima treba da bude ulazak iz država trećih zemalja.

“Naše državljane najviše interesuje ulazak u Hrvatsku, odlukom Stožera civilne zaštite Hrvatske on je dozvoljen, ali samo u turističke i privredne svrhe. Izrađena je aplikacija Enter Croatia, gdje se naši državljani mogu prijaviti i izbjeći eventualna čekanja na granici Hrvatske. To znači da oni u Hrvatsku mogu samo ući uz prethodno rezervisan smještaj u nekom od apartmana ili uz poziv nekog preduzeća”, rekao je Janković.

Dozvoljen je tranzit kroz Hrvatsku, ali se građani trećih zemalja ne smiju zadržavati duže od 24 sata kroz tu državu.